Από το 2011, όλα τα παιδιά στην Αρμενία από έξι έως και οκτώ χρονών κάνουν υποχρεωτικά μαθήματα σκακιού. Πρόκειται για την πρώτη χώρα στον κόσμο που συμπεριλαμβάνει στο εθνικό πρόγραμμα σπουδών την εκμάθηση του εν λόγω επιτραπέζιου παιχνιδιού.
 
Στην Αρμενία υπάρχουν μέχρι στιγμής 3000 πιστοποιημένοι καθηγητές σκακιού, ενώ πολλές είναι οι χώρες που φαίνεται να εμπνέονται από το παράδειγμά της, δείχνοντας ενδιαφέρον για να το ακολουθήσουν κι αυτές. Στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, Yerevan, μάλιστα, προβλέπεται να ανοίξει αυτή τη χρονιά ένα επιστημονικό ινστιτούτο σκακιού, όπου ερευνητές και ψυχολόγοι θα αναζητήσουν απαντήσεις ως προς την επίδραση του σκακιού στη διαδικασία της εκπαίδευσης των παιδιών.

Ads

image
 
Μέχρι στιγμής, αυτό που ξέρουμε γύρω από την εμπειρία του σκακιού είναι το γεγονός ότι το παιχνίδι σε τακτική βάση από την παιδική ηλικία βελτιώνει την ικανότητα μάθησης, σκέψης, ανάλυσης και λήψης αποφάσεων του παιδιού. Επιπλέον, το σκάκι κάνει το παιδί να ανακαλύψει την έννοια της στρατηγικής, τόσο στο παιχνίδι, όσο και στην πραγματική ζωή, αλλά και τη σημασία της πρόβλεψης και του σχεδιασμού.
 
Ακόμα, το σκάκι διδάσκει την έννοια της πειθαρχίας, ενώ τονώνει ταυτόχρονα την αυτοπεποίθηση του ανθρώπου, βασικό στοιχείο για ένα παιδί που βρίσκεται ακόμα στη διαδικασία της ανάπτυξης.
Στο παιχνίδι του σκακιού, το παιδί μαθαίνει να κάνει μια λεπτομερή ανάλυση, έρευνα και αξιολόγηση της κατάστασης πριν πάρει οποιαδήποτε απόφαση. Μια τέτοια άσκηση παρέχει διανοητική σαφήνεια σε αυτό. Η διανοητική σαφήνεια και η διανοητική δεξιοτεχνία απαιτούνται για την επίλυση προβλημάτων, την ανάλυση των συνεπειών τους και τη διαμόρφωση μελλοντικών τακτικών.

image
 
Τα παιδιά που παίζουν σκάκι από νεαρή ηλικία αναπτύσσουν επίσης εξαιρετικές δεξιότητες μνήμης, ενώ το σκάκι βοηθά τέλος στη βελτίωση της συγκέντρωσης και των ακαδημαϊκών επιδόσεων.
 
Μέχρι στιγμής, τα παιδιά της Αρμενίας έχουν βοηθήσει ώστε να τοποθετηθεί η χώρα στον παγκόσμιο χάρτη του σκακιού, ενώ η χώρα αυτή τη στιγμή διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό πρωταθλητών ανά κάτοικο στον κόσμο.