Επιπλέον στρατιώτες ανέπτυξε ο αιγυπτιακός στρατός προκειμένου να τεθούν υπό έλεγχο οι συγκρούσεις που ξέσπασαν στη διάρκεια διαδήλωσης κοντά στο υπουργείο Άμυνας στο Κάιρο. Οι γιατροί του νοσοκομείου εκστρατείας που στήθηκε σε μικρή απόσταση από το σημείο όπου σημειώθηκαν τα επεισόδια ανέφεραν ότι έχουν καταγραφεί 20 νεκροί. Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 12 θύματα.
 

Ads

«Οχτώ τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού από την κεντρική στρατιωτική ζώνη εισήλθαν στην περιοχή Αμπασίγια για να σταματήσουν τις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και όχι για να διαλύσουν αυτούς που διαδήλωναν ειρηνικά. Ωστόσο, διαδηλωτές επετέθησαν στις ένοπλες δυνάμεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο στρατός. Σύμφωνα με το στρατό, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.
 
Αντιπολιτευόμενοι ακτιβιστές δήλωσαν νωρίτερα ότι οι ταραχές ξεκίνησαν όταν άγνωστοι, ορισμένοι από τους οποίους ήταν οπλισμένοι, επιτέθηκαν εναντίον των διαδηλωτών. Οι δύο αντίπαλες πλευρές εκτόξευαν επί ώρα οι μεν στους δε πέτρες και βόμβες μολότοφ. Ορισμένοι ξυλοκοπήθηκαν με σιδερόβεργες, μέσα στη μέση του δρόμου, σε σκηνές που θύμιζαν έντονα λιντσάρισμα. Λίγο μετά το μεσημέρι από την περιοχή ακούγονταν ακόμη πυροβολισμοί.
 
Ο στρατός και η αστυνομία προσπάθησαν να χωρίσουν τις δύο πλευρές φτιάχνοντας μια ζώνη ασφαλείας στη συνοικία Αμπασίγια, όπου έγιναν τα επεισόδια.
 
Μεταξύ των διαδηλωτών υπήρχαν και υποστηρικτές του σαλαφιστή ηγέτη Χάζεμ Αμπου Ισμαήλ οι οποίοι είχαν στρατοπεδεύσει στην περιοχή από το Σάββατο, διαμαρτυρόμενοι για τον αποκλεισμό του ηγέτη τους από τις προεδρικές εκλογές. Η εκλογική επιτροπή απέκλεισε τον Ισμαήλ επειδή η μητέρα του έχει πάρει την αμερικανική υπηκοότητα ενώ ο εκλογικός νόμος ορίζει ότι ο υποψήφιος, οι γονείς του και η σύζυγός του θα πρέπει να έχουν μόνο την αιγυπτιακή υπηκοότητα.
 
Οι σημερινές ταραχές οδήγησαν τρεις από τους βασικούς υποψήφιους, τον Μοχάμεντ Μόρσι των Αδελφών Μουσουλμάνων, τον αριστερό δικηγόρο Χάλεντ Άλι και τον μετριοπαθή ισλαμιστή Άμπντελ Μονέιμ Άμπουλ Φουτούχ, να διακόψουν την προεκλογική εκστρατεία τους σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές.
 
Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ελευθερίας (PLJ) των Αδελφών Μουσουλμάνων ανακοίνωσε επίσης ότι θα μποϊκοτάρει τις συνομιλίες που επρόκειτο να διεξαχθούν σήμερα μεταξύ του στρατάρχη Χουσέιν Ταντάου και των πολιτικών κομμάτων «λόγω των αιματηρών γεγονότων» της Αμπασίγια.
 
Η επίθεση στη διαδήλωση του Καΐρου είναι το τελευταίο επεισόδιο στους μήνες αναταραχής που έχουν ακολουθήσει τον τερματισμό της κυριαρχίας του Χόσνι Μουμπάρακ, και έρχεται να πυροδοτήσει ακόμη περισσότερο το κλίμα έντασης μόλις τρεις εβδομάδες πριν στηθούν οι κάλπες των προεδρικών εκλογών.
 
Οι στρατηγοί που ανέλαβαν την εξουσία από τον Χόσνι Μουμπάρακ το Φεβρουάριο του περασμένου έτους έχουν δεσμευθεί να παραδώσουν την εξουσία σε πολιτική διακυβέρνηση την 1η Ιουλίου, όμως πολλοί είναι οι Αιγύπτιοι που δεν πείθονται και οι διαδηλώσεις για την άμεση αποχώρηση του στρατού είναι συνεχείς.

Μετά και τα σημερινά επεισόδια, ο στρατός δήλωσε πως είναι έτοιμος να παραδώσει την εξουσία στους πολιτικούς νωρίτερα από το προβλεπόμενο, από τις 24 Μαΐου, στην περίπτωση που κάποιος από τους υποψήφιους για την προεδρία της Αιγύπτου κερδίσει το 50% των ψήφων από τον πρώτο γύρο των εκλογών.
 
Λίγες ώρες μετά τις πολύνεκρες συγκρούσεις, οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων συναντήθηκαν με τα μέλη του κυβερνώντος Στρατιωτικού Συμβουλίου για να συζητήσουν την κατάσταση και να προτείνουν λύσεις. «Εξετάζουμε τώρα πώς θα τερματίσουμε τη βία. Σήμερα το Στρατιωτικό Συμβούλιο είπε ότι θα παρέδιδε την εξουσία στις 24 Μαΐου αν υπάρξει ξεκάθαρος νικητής στις προεδρικές εκλογές», δήλωσε ο Άχμεντ αλ Φαντάλι, ο αρχηγός του Δημοκρατικού Ειρηνικού Κόμματος, μιλώντας στους δημοσιογράφους.
 
Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού Σάμι Άναν επιβεβαίωσε, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, ότι οι στρατιωτικοί δεν αποκλείεται να παραδώσουν αμέσως την εξουσία αν υπάρξει νικητής από τον πρώτο γύρο. Ο πρώτος γύρος των εκλογών έχει οριστεί για τις 23-24 Μαΐου, όμως ελάχιστοι πιστεύουν ότι κάποιος από τους 13 υποψηφίους θα εξασφαλίσει ποσοστό άνω του 50% για να εκλεγεί. Ο δεύτερος γύρος είναι προγραμματισμένος για τις 16-17 Ιουνίου και ο στρατός έχει υποσχεθεί να παραδώσει την εξουσία στον εκλεγμένο πρόεδρο μέχρι την 1η Ιουλίου.