Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας σημειώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη στα πλαίσια των συγκεντρώσεων για την Πρωτομαγιά. Οι διαδηλωτές επιχείρησαν να φτάσουν την Πλατεία Ταξίμ – σύμβολο της διαμαρτυρίας κατά του Ερντογάν – παρά την σχετική απαγόρευση της τουρκικής κυβέρνησης. 

Ads

Η αστυνομία χρησιμοποίησε χημικά και αντλίες νερού εναντίον των διαδηλωτών που προσπαθούσαν να παραβιάσουν τα οδοφράγματα στην περιοχή Μπεσίκτας για να φθάσουν στην πλατεία Ταξίμ. Ο Ερντογάν είχε τοποθετήσει σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα περίπου 40.000 αστυνομικούς κοντά στην πλατεία, όπου το περασμένο καλοκαίρι σημειώθηκαν σφοδρά επεισόδια, προκειμένου να εμποδίσει την πρόσβαση των διαδηλωτών. 

Ωστόσο, στην εργατική συνομοσπονδία Türk-Is επιτράπηκε να καταθέσει στεφάνια στην πλατεία Ταξίμ στη μνήμη των 34 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη διάρκεια διαδήλωσης την Πρωτομαγιά του 1977, όταν άγνωστοι μεταξύ των διαδηλωτών άνοιξαν πυρ στον αέρα προκαλώντας πανικό.

Κατά τις διαδηλώσεις συνελήφθησαν 138 άνθρωποι συνελήφθησαν και άλλοι 51 τραυματίστηκαν. Οι τραυματίες δεν έχουν υποστεί σοβαρά τραύματα, ενώ η πλειονότητά τους είχε ενοχλήσεις από τα δακρυγόνα, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ένωση Προοδευτικών Δικηγόρων.

Ads

Βουλευτές της αντιπολίτευσης που έλαβαν μέρος στις διαδηλώσεις κατήγγειλαν πως οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρομαχικά κατά των πορειών, ενώ παράλληλα τοπικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για περιστατικά όπου αστυνομικοί ξυλοκοπήθηκαν.

Οι εκδηλώσεις της περυσινής Πρωτομαγιάς σημαδεύτηκαν από σφοδρές συγκρούσεις γύρω από την πλατεία Ταξίμ μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών που είχαν αψηφήσει παρόμοια απαγόρευση.

Ένα μήνα αργότερα, η πλατεία και το μικρό της πάρκο Γκεζί για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ήταν σημείο συγκέντρωσης δεκάδων χιλιάδων Τούρκων, που ζητούσαν την παραίτηση του Ερντογάν κατηγορώντας τον για αυταρχισμό και προσπάθεια εξισλαμισμού του κράτους.