Δεκατρία σημεία, παρακρατικές οργανώσεις, ματωμένα Χριστούγεννα. Δικοινοτικές συγκρούσεις. Χέρια βγάζουν κάλους στη σκανδάλη. Θύλακες, προσφυγιά. Πρώτη διχοτόμηση. Κοφίνου. Πραξικόπημα. Εισβολή. Διαμελισμός, πρόσφυγες, αγνοούμενοι και στις δύο κοινότητες. «Οικονομικό θαύμα»! Χρηματιστήριο. S-300. Ήλιος. Μαρί. Διερευνητικές Επιτροπές. Golden Boys. Κούρεμα καταθέσεων. Μνημόνιο. Παρεμβάσεις Αρχιεπισκόπου στα οικονομικά και πολιτικά δρώμενα. Ένα εκπαιδευτικό σύστημα που από τα πρώτα χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας λειτουργεί διχαστικά, καλλιεργώντας πρόσφορο έδαφος για αντιπαράθεση, μισαλλοδοξία, ρατσισμό και εθνικισμό. Παντού στρατοί. Κάθε δρόμος και νεκροταφείο, κάθε στροφή και θλιβερή ανάμνηση. Ατιμωρησία. Πελατειακές Σχέσεις. Μίζες. Κάθε νέο σκάνδαλο είναι είτε μεγαλύτερο είτε πιο πικάντικο από το προηγούμενο.

Ads

Πόσο πιο οδυνηρό μπορεί να είναι το αύριο από το σήμερα; Γιατί ανησυχεί κάποιους η επανέναρξη των συνομιλιών; Τι τους φοβίζει; Ο θάνατος του αδηφάγου τέρατος; Ή η ενδεχόμενη απώλεια των οικτρών συνεπειών για την κοινωνία και τους πολίτες κάθε φορά που χρεοκοπεί το status-quo;

Η κοινωνία χρειάζεται την ελπίδα. Και η επίλυση του Κυπριακού θα ανοίξει νέες προοπτικές για τους πολίτες των δύο κοινοτήτων. Δημιουργώντας νέες δυναμικές συνεργασίας και συνθέτοντας ένα νέο πλαίσιο κοινών κοινωνικών αγώνων και αιτημάτων. Προσφέροντας τη δυνατότητα στους ανθρώπους αυτού του τόπου να δημιουργήσουν έξω από τα στεγανά, τους πολιτικούς μύθους και τις έννοιες με τις οποίες μεγάλωσαν οι προηγούμενες γενιές: το «δεν ξεχνώ», την εκδίκηση, το μίσος για το διαφορετικό. Απαλλάσσοντας τους πολίτες από όλες τις αναπαραστάσεις που τους έχουν στερήσει τη δημιουργία, την ειρηνική σκέψη, τον πολιτισμό και την ενασχόληση με πεδία που παίρνουν μια κοινωνία μπροστά. Επιτρέποντας στους πολίτες των δύο κοινοτήτων να δουλέψουν μαζί και να παλέψουν από κοινού για ένα καλύτερο αύριο. Μέσα σε νέα δεδομένα και με νέους πρωταγωνιστές.

Αυτές οι προοπτικές υπερέχουν των όποιων εδαφικών αναπροσαρμογών ή αν την Κερύνεια θα τη διοικεί ο Μεχμέτ ή ο Αντώνης. Αυτές οι προοπτικές έχουν περισσότερη σημασία για την κοινωνία, παρά ο βαθμός εμπλοκής του αμερικανικού παράγοντα στην ειρηνευτική διαδικασία.

Ads

Υπάρχει άραγε πιο οδυνηρός και επικίνδυνος συμβιβασμός από τον συμβιβασμό με τα τετελεσμένα και το σήμερα; 

Άλλη μια προσπάθεια ανατροπής του status-quo έχει ξεκινήσει. Όμως, το μέλλον δεν έρχεται μόνο του, θέλει προσπάθεια και προετοιμασία. Οι όποιες διαπραγματεύσεις δεν θα οδηγήσουν πουθενά αν δεν συνοδευθούν από κινητοποιήσεις σε επίπεδο κοινωνίας, διάλογο και κοινές δράσεις. Για να αλλάξει πορεία η χώρα και για να αλλάξει το ιστορικό παράδειγμα.