Μερικές ώρες μετά την καταδίκη της Ουάσινγκτον για την επίθεση σε σχολείο του ΟΗΕ στη Γάζα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 20 Παλαιστίνιοι, οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν σήμερα ότι επανεφοδίασαν το Ισραήλ με πολεμοφόδια. Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός επιστράτευσε 16.000 επιπλέον εφέδρους, καθώς αποφασίστηκε η συνέχιση της στρατιωτικής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας. Άλλη μία μέρα πνιγμένη στο αίμα η χθεσινή, καθώς το Ισραήλ έσπασε την τετράωρη εκεχειρία που είχε κηρύξει με στρατιωτικά πλήγματα σε πολυσύχναστη αγορά και σπίτια στη Γάζα. Στον χθεσινό βομβαρδισμό της λαϊκής αγοράς της συνοικίας Al-shajayeh σκοτώθηκαν 17 και τραυματίστηκαν 200 Παλαιστίνιοι, ανάμεσα τους και ο δημοσιογράφος Rame Rayan*. Ως «κράτος – τρομοκράτη» αποκήρυξε το Ισραήλ η Βολιβία.

Ads

O αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στους χθεσινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας αυξήθηκε σε 119, ενώ συνολικά τις 23 ημέρες της ισραηλινής επιχείρησης η Γάζα μετρά πάνω από 1.400 νεκρούς. 

«Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να εγγυώνται την ασφάλεια του Ισραήλ και είναι καθοριστικό για τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ να παρέχεται βοήθεια στο Ισραήλ για να αναπτύσσει και να διατηρεί ισχυρή ικανότητα αυτοάμυνας», δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κέρμπι.

Ο ισραηλινός στρατός είχε ζητήσει επανεφοδιασμό στις 20 Ιουλίου προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μείωση των αποθεμάτων του, σύμφωνα με το Πεντάγωνο. «Η συγκεκριμένη πώληση αμυντικού εξοπλισμού συνάδει με τους στόχους αυτούς», συμπλήρωσε ο Κέρμι.

Ads

Μέρος των πολεμοφοδίων προέρχεται από αποθέματα που είχε αποθηκεύσει ο αμερικανικός στρατός στο ισραηλινό έδαφος για να τα χρησιμοποιήσει ο ισραηλινός στρατός σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και η αξία τους ανέρχεται σε περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια (746 εκατομμύρια ευρώ).

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, τα πολεμοφόδια αυτά ήταν αποθηκευμένα εκεί «εδώ και χρόνια, αρκετά πριν από τη σημερινή κρίση».  «Η απόφαση να παραδοθούν πολεμοφόδια από το απόθεμα αυτό ήταν αμιγώς υπουργική και δεν χρειαζόταν την έγκριση του Λευκού Οίκου», πρόσθεσε.

Πάντως δεν διευκρίνισε εάν ο Λευκός Οίκος ενεπλάκη στην απόφαση για την πώληση του άλλου μέρους των πολεμοφοδίων που παραδόθηκε στο Ισραήλ.

Διαβάστε επίσης: Μεγαλώνοντας ως παιδί στην Γάζα (αν είσαι τόσο τυχερός)

Για το τελειωτικό χτύπημα στη Χαμάς ετοιμάζεται το Ισραήλ

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός επιστράτευσε 16.000 επιπλέον εφέδρους, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό τους σε 86.000 έπειτα από τη συνέχιση της επιχείρησης που πραγματοποιεί από τις 8 Ιουλίου στη Λωρίδα της Γάζας.

Το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας που συνεδρίαζε επί πέντε ώρες χθες αποφάσισε ομόφωνα τη συνέχιση των επιθέσεων εναντίον των «στόχων τρομοκρατών» της Χαμάς και τη συνέχιση των επιχειρήσεων για την «εξουδετέρωση» των υπογείων σηράγγων που έχει κατασκευάσει το παλαιστινιακό κίνημα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του ισραηλινού εδάφους, μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο.

Παράλληλα, στρατηγός αρμόδιος για τον τομέα της Γάζας εξήγησε ότι η καταστροφή των υπογείων σηράγγων είναι «θέμα ημερών».

Βολιβία: Κράτος – τρομοκράτης το Ισραήλ

«Κράτος – τρομοκράτη» κήρυξε το Ισραήλ η Βολιβία, η οποία  αποκήρυξε την συμφωνία για θεώρηση visa με το Ισραήλ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επιθέσεις που δέχεται η Γάζα, όπως ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της χώρας Έβο Μοράλες.

Η συνθήκη που θα αναθεωρήσει ο πρόεδρος Μοράλες επέτρεπε στους Ισραηλινούς να ταξιδεύουν ελεύθερα στην Βολιβία από το 1972.

«Η επίθεση στη Γάζα αναδεικνύει ότι το Ισραήλ δεν είναι εγγυητής των αρχών του σεβασμού στη ζωή και στα στοιχειώδη δικαιώματα που διέπουν την ειρηνική και αρμονική συνύπαρξη της διεθνούς κοινότητάς μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Βολιβίας.

* ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ