Επ’ αόριστον αναβλήθηκε η δίκη του Ράτκο Μλάντιτς «λόγω σοβαρών λαθών» που έκανε η κατηγορούσα αρχή, καθώς δεν μοιράστηκε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα με την υπεράσπιση του πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σερβοβοσνίων. Οι δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία αποφάσισαν να αναστείλουν την ακρόαση του πρώτου μάρτυρα κατηγορίας, που προβλεπόταν αρχικά για τις 29 Μαΐου.
 

Ads

«Η ακροαματική συνεδρίαση αναβλήθηκε επ’ αόριστον», δήλωσε ο δικαστής Αλφόνς Ορίε κατά τη δεύτερη ημέρα της δίκης του Μλάντιτς. «Το δικαστήριο αποφάσισε να αναστείλει την έναρξη της παρουσίασης των αποδεικτικών στοιχείων του κατηγορητηρίου», σημείωσε.
 
Πρόσθεσε ότι οι δικαστές αναλύουν ακόμα το μέγεθος του λάθους που έγινε και ανέφερε πως σκοπεύει να ανακοινώσει μία νέα ημερομηνία σύντομα.
 
Σημειώνεται ότι η κατηγορούσα αρχή είχε παραδεχτεί ότι έγιναν λάθη και δεν έφερε αντίρρηση στην αναβολή.
 
Από την πλευρά της, η υπεράσπιση του 70χρονου Μλάντιτς είχε υποστηρίξει τη Δευτέρα ότι δεν είναι έτοιμη για μια δίκη και είχε ζητήσει από τους δικαστές να αναστείλουν την έναρξη της δίκης κατά έξι μήνες. Η κατηγορούσα αρχή είχε απαντήσει με έγγραφο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα πως δεν είναι αντίθετη σε μια αναβολή της παρουσίασης των στοιχείων για την απόδειξη των κατηγοριών.
 
Μετά από περίπου 15 χρόνια αναζήτησης, ο Μλάντιτς συνελήφθη το καλοκαίρι του 2011 στη Σερβία και μεταφέρθηκε στη Χάγη όπου θα δικαστεί από το ICTY.
 
Στο ίδιο δικαστήριο συνεχίζεται και η δίκη του Ράντοβαν Κάρατζιτς, του αρχηγού των Σερβοβοσνίων. Και οι δύο κατηγορούνται ότι σχεδίασαν και εκτέλεσαν ευρύτατες επιχειρήσεις εθνοκάθαρσης κατά των μουσουλμάνων της Σερβίας.
 
Ο Μλάντιτς κατηγορείται για 11 βαρύτατα αδικήματα, μεταξύ τους εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία.