Προς πλήρη κατάληψη του συνόλου της περιοχής του Λουγκάνσκ οδεύει ο ρωσικός στρατός, μετά και από την εντολή υποχώρησης  από το Σεβεροντονιέτσκ, που έλαβε ο ουκρανικός στρατός την Παρασκευή, ενώ, λίγες ώρες αργότερα η Ουκρανία δήλωσε ότι ρωσικές δυνάμεις είχαν «καταλάβει πλήρως» περιοχή νότια της στρατηγικής σημασίας πόλης Λισιτσάνκ, της έτερης πόλης – κλειδί για τον έλεγχο όλου του Λουγκάνσκ.

Ads

Να σημειωθεί, ότι η κατάληψη του συνόλου του Λουγκάνσκ και του Ντονιέτσκ – των περιοχών με πρωτεύουσες τις ομώνυμες πόλεις που συγκροτούν το Ντονμπάς, όπως ονομάζεται αλλιώς εκείνο το μεγάλο κομμάτι της Ανατολικής Ουκρανίας – ήταν εξαρχής στόχος της Μόσχας.

Το πρωί της Παρασκευής γνωστοποιήθηκε από τον κυβερνήτη της περιοχής του Λουγκάνσκ – τυπικό αξίωμα αφού, τόσο η πόλη, όσο και το μεγαλύτερο μέρος των διοικητικών ορίων δεν ελέγχεται από το Κίεβο ήδη από την Άνοιξη του 2014 – ότι δόθηκε εντολή στις ουκρανικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από το Σεβεροντονιέτσκ.

Η πόλη έχει ήδη καταληφθεί στο μεγαλύτερο μέρος της από τον ρωσικό στρατό, με μόνο ένα χημικό εργοστάσιο στη βιομηχανική ζώνη να βρίσκεται υπό τον έλεγχο μονάδων του ουκρανικού στρατού.

Ads

«Το να παραμένουμε σε θέσεις που βομβαρδίζονται συνεχώς εδώ και μήνες απλώς και μόνο για να παραμείνουμε εκεί δεν έχει νόημα», δήλωσε ο κυβερνήτης του Λουγκάνσκ, Σέρχι Χαϊντάι μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο ίδιος δεν εξήγησε αν τα ουκρανικά στρατεύματα θα αποχωρήσουν αμέσως ή το χρονοδιάγραμμα για την αποχώρησή τους από το Σεβεροντονέτσκ.

Στον λογαριασμό του στο Telegram επεσήμανε: «Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να αποχωρήσουν από το Σεβεροντονέτσκ. Έχουν λάβει τη σχετική εντολή».

Σύμφωνα με τον Χαϊντάι, το Σεβεροντονέτσκ «έχει σχεδόν μετατραπεί σε ερείπια» λόγω των συνεχών βομβαρδισμών. «Ολες οι βασικές υποδομές έχουν καταστραφεί. Το 90% της πόλης έχει υποστεί ζημιές, το 80% των σπιτών θα πρέπει να κατεδαφιστούν», πρόσθεσε.

«Οι δυνάμεις μας αναγκάστηκαν να αποσυρθούν και να πραγματοποιήσουν τακτική υποχώρηση διότι ουσιαστικά δεν είχε απομείνει τίποτα εκεί για να υπερασπιστούν. Δεν είχε απομείνει πόλη εκεί και δεύτερον, δεν θα μπορούσαμε να επιτρέψουμε να τους περικυκλώσουν», επιβεβαίωσε ο Ολεξάντρ Μουσιγιένκο, στρατιωτικός αναλυτής από το Κίεβο.

Η μάχη για την πόλη αυτή είναι κρίσιμη καθώς η Ρωσία επιθυμεί να την καταλάβει προκειμένου να ελέγξει την υπόλοιπη επαρχία του Λουγκάνσκ. Αν πέσει το Σεβεροντονέτσκ, στα χέρια των Ουκρανών θα παραμένει μόνο η Λισιτσάνσκ.

► Διαβάστε επίσης: Η μάχη του Σεβεροντονιέτσκ θα καθορίσει τη μοίρα της Ανατολικής Ουκρανίας

«Από πολλές απόψεις η τύχη του Ντονμπάς αποφασίζεται εκεί», είχε δηλώσει πρόσφατα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφερόμενος στο Σεβεροντονέτσκ.

image

Περικυκλώθηκαν οι ουκρανικές δυνάμεις στο Λισιτσάνσκ

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα γνωστοποιήθηκε, πάλι από ουκρανικές πηγές, ότι και στο Λισιτσάνσκ τα πράγματα δεν πάνε καλύτερα για το Κίεβο.

Η Ουκρανία δήλωσε ότι ρωσικές δυνάμεις είχαν «καταλάβει πλήρως» περιοχή νότια της στρατηγικής σημασίας πόλης Λισιτσάνκ στην περιφέρεια Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας σήμερα, ενώ η Μόσχα υποστήριξε ότι είχε περικυκλώσει περίπου 2.000 Ουκρανούς στρατιώτες στην περιοχή.

Η απώλεια του Χίρσκε και αρκετών άλλων οικισμών γύρω από αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο το Λισιτσάνσκ, η τελευταία μεγάλη πόλη του Λουχάνσκ που ελέγχεται από τους Ουκρανούς, να αποκλειστεί από τρεις πλευρές από τις ρωσικές δυνάμεις που προελαύνουν.

«Δυστυχώς, από σήμερα…ολόκληρη η περιοχή Χίρσκε είναι κατεχόμενη», δήλωσε ο επικεφαλής των δημοτικών υπηρεσιών του Χίρσκε, ο Ολέξιι Μπαμπτσένκο, σε δήλωση που μεταδόθηκε τηλεοπτικά. «Υπάρχουν κάποιες ασήμαντες, τοπικές μάχες που συνεχίζονται στα περίχωρα, αλλά ο εχθρός έχει μπει».

«Υπάρχει μια κόκκινη σημαία που κυματίζει στη δημοτική διοίκηση (στο Χίρσκε)», δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters εκπρόσωπος της τοπικής διοίκησης.

Εξανλημένες, χωρίς πολεμοφόδια οι ουκρανικές μονάδες

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε την Παρασκευή ότι έχει περικυκλώσει περίπου 2.000 Ουκρανούς στρατιώτες, μεταξύ των οποίων 120 ένοπλους του νεοναζιστικού τάγματος «Δεξιός Τομέας» και 80 ξένους μισθοφόρους, στο Χίρσκε. Επίσης ανέφερε ότι 41 Ουκρανοί στρατιωτικοί παραδόθηκαν στην ίδια περιοχή, κατά το τελευταίο 24ωρο.

Πάντα σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι αιχμάλωτοι είπαν ότι τα περικυκλωμένα ουκρανικά στρατεύματα είχαν εξαντληθεί. Λιγότερο από το 40% του προσωπικού παρέμεινε στις μονάδες και η διοίκηση δεν μπορούσε να ελέγξει τις ενέργειές τους, ενώ η προμήθεια όπλων, πυρομαχικών και καυσίμων σταμάτησε.

Το Reuters δεν μπόρεσε να διασταυρώσει από άλλη πηγή την αναφορά αυτή.

Το ήμισυ του Ζολότε είναι υπό ρωσικό έλεγχο, ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι εξαπολύει «αδιάκοπες επιθέσεις» γύρω από τις περικυκλωμένες ουκρανικές δυνάμεις στο Χίρσκε.