Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ, αντιστράτηγος εν αποστρατεία Μάικλ Φλιν, παραδόθηκε στο FBI, στο πλαίσιο της έρευνας για τη ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2016. Ο Μάικλ Φλιν, που θεωρείται κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση της ανάμιξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, δήλωσε ένοχος για την κατηγορία της ψευδούς κατάθεσης στην ομοσπονδιακή αστυνομία. Πληροφορίες μάλιστα που δημοσιεύονται σε αμερικανικά μέσα θέλουν τον Φλιν να είναι έτοιμος να καταθέσει και στοιχεία σε βάρος του αμερικανού προέδρου και συγκεκριμένα ότι ενήργησε κατόπιν οδηγιών Τραμπ.

Ads

Ο Φλιν, ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστή της Ουάσινγκτον, αποδέχθηκε τις κατηγορίες βάσει των οποίων ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ του άσκησε δίωξη για «ψευδείς, φανταστικές και εσφαλμένες» δηλώσεις. Ο Φλιν, πρώην στρατηγός, είχε αναλάβει σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο αμέσως μετά την ανάληψη καθηκόντων αρχηγού του κράτους από τον Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο παραιτήθηκε λίγους μήνες αργότερα, όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε αποκρύψει επαφές του, την περίοδο πριν από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, με τον πρέσβη της Ρωσίας στις ΗΠΑ.

Ο Φλιν είναι ο τέταρτος στενός συνεργάτης του Αμερικανού προέδρου που κατηγορείται από τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ ο οποίος ερευνά τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Είχαν προηγηθεί, στα τέλη Οκτωβρίου, δύο στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, ο Πολ Μάναφορτ και ο Ρίτσαρντ Γκέιτς. Ο τρίτος κατηγορούμενος, ο Τζορτζ Παπαδόπουλος, δήλωσε ένοχος για ψευδή κατάθεση στους πράκτορες του FBI και δέχτηκε να συνεργαστεί με τις αρχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
• NBC: Ο γαμπρός του Τραμπ έδωσε εντολή στον Φλιν να έρθει σε επαφή με τους Ρώσους
• Σφίγγει ο κλοιός για Τραμπ: Διώξεις τριών συνεργατών του για συνωμοσία κατά των ΗΠΑ

Ads

Ο Φλιν, που στο παρελθόν υπήρξε επικεφαλής της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών των ΗΠΑ, κατηγορείται ότι είπε ψέματα για τις συνομιλίες που είχε με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον, τον Σεργκέι Κίσλιακ, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με το δισέλιδο κατηγορητήριο, στην κατάθεσή του στις 24 Ιανουάριου 2017 «ο κατηγορούμενος Μάικλ Τ. Φλιν, επιμόνως και σκοπίμως, έκανε δηλώσεις που είναι ουσιωδώς ανακριβείς και φανταστικές». Την εποχή των επαφών του με τον Κίσλιακ, ο Φλιν ήταν σύμβουλος του Τραμπ ο οποίος ακόμη δεν είχε ορκιστεί πρόεδρος. Στη συνέχεια ανέλαβε, για λίγες εβδομάδες, σύμβουλός του για θέματα εθνικής ασφάλειας. 

Λευκός Οίκος: Η ομολογία Φλιν δεν εμπλέκει πουθενά τον Τραμπ

Αποστάσεις παίρνει ο Λευκός Οίκος από τον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, Μάικλ Φλιν. Ο δικηγόρος του Λευκού Οίκου Τάι Κομπ δήλωσε ότι τίποτε από όσα ομολόγησε ο Φλιν δεν εμπλέκει τον Ντ. Τραμπ ή οποιονδήποτε άλλο νυν αξιωματούχο της Προεδρίας των ΗΠΑ σε αξιόποινες πράξεις, ενώ σημείωσε ότι οι ψευδείς αναφορές του πρώην συμβούλου στο FBI ήταν οι ίδιες που οδήγησαν στην απομάκρυνσή του, τον Φεβρουάριο του 2017, από τη θέση του.

Πτώση στη Wall Street μετά την ομολογία Φλιν

Πτώση κατέγραψε το χρηματιστήριο της Wall Street μετά την ομολογία ενοχής από τον πρώην σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ Μάικλ Φλιν, ότι είπε ψέματα στο FBI. Στις 18.46 ώρα Ελλάδας ο δείκτης Dow Jones κατέγραφε πτώση 1,35%, ο Nasdaq 1,92% και ο S&P 500 1,51%. Οι δείκτες άρχισαν να καταγράφουν πτώση μετά τις πρώτες διαρροές πληροφοριών σχετικά με την ομολογία του Μάικλ Φλιν. Η πτώση διευρύνθηκε αφότου το τηλεοπτικό δίκτυο ABC ανήρτησε ένα tweet όπου αναφερόταν η εμπλοκή του Ντόναλντ Τραμπ στην υπόθεση.