Οι αστυνομικές δυνάμεις της Αυστραλίας εισέβαλαν στο καφέ στο Σίδνεϊ, όπου για περισσότερες από 15 ώρες ήταν σε εξέλιξη υπόθεση ομηρίας συνολικά 15 ατόμων από έναν Ιρανό τζιχαντιστή. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για τρεις νεκρούς, μεταξύ των οποίων και ο δράστης, αλλά και συνολικά έξι τραυματίες. 

Ads

Ο δράστης φαίνεται ότι ήταν γνωστός στις Αρχές. Πρόκειται για τον 49χρονο Μαν Χάρον Μόνις, Ιρανό πρόσφυγα, με βεβαρημένο ποινικό μητρώο. Ο Μόνις είχε πάρει άσυλο στην Αυστραλία και περιγράφει τον εαυτό του ως «μουσουλμάνο κληρικό και ειρηνικό ακτιβιστή». Όπως επισημαίνουν οι Αρχές, ο 49χρονος φαίνεται πως έδρασε μεμονωμένα, ακολουθώντας, ωστόσο, το κάλεσμα (φετφά) για εξάπλωση του ιερού πολέμου από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Παράλληλα, μετά και τις έρευνες των αστυνομικών, δεν βρέθηκε στο χώρο της καφετέριας κάποιος εκρηκτικός μηχανισμός.

 

Καρέ – καρέ η στιγμή της εφόδου

image
*στιγμιότυπο από την εισβολή των αστυνομικών στην καφετέρια

image

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ο δράστης έχει κατηγορηθεί για σεξουαλική επίθεση, ενώ φέρεται ότι έχει στείλει απειλητικές επιστολές στις οικογένειες αυστραλών στρατιωτών οι οποίοι έχουν σκοτωθεί σε αποστολές στο εξωτερικό. 

Όμηροι εξαναγκάστηκαν να κρατήσουν σημαία με τη μουσουλμανική δήλωση πίστης στα αραβικά στα τζάμια της καφετέριας. Το κείμενο αναφέρει: «Δεν υπάρχει άλλος θεός από εκτός από τον Αλλάχ και προφήτης του είναι ο Μωάμεθ».

Το Σίδνεϊ ανησυχεί τους τελευταίους μήνες για τον κίνδυνο «συμπαθούντων» προς την τζιχαντιστική ISIS που μπορεί να προχωρήσουν σε μεμονωμένες ενέργειες τυφλής βίας.

Καταδικάζει το περιστατικό η Τεχεράνη

Ως αδικαιολόγητη πράξη χαρακτήρισε το Ιράν το περιστατικό ομηρίας στο καφέ του Σίδνεϊ στην Αυστραλία. «Η προσφυγή σε τέτοιες απάνθρωπες πράξεις και η πρόκληση φόβου και πανικού στο όνομα του ελεήμονος Ισλάμ δεν δικαιολογείται με κανέναν τρόπο», τόνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Μαρζιέχ Αφχάμ σύμφωνα με το πρακτορείο IRNA.

image


 

Σύμφωνα με εικόνες που μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Channel 7, άνθρωποι εθεάθησαν να βγαίνουν τρέχοντας από το καφέ. Πρόκειται για πέντε ή έξι όμηρους. 


 

 

Νωρίτερα, ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ, ανέφερε πως δεν έχει γίνει γνωστό εάν το περιστατικό έχει πολιτικά κίνητρα, αν και όπως είπε, «υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι έτσι». Ανακοίνωσε ακόμη πως συγκάλεσε την Εθνική Επιτροπή Ασφάλειας για να ενημερωθεί σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα.
 
Διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας Lindt Australia, της εταιρείας υπό την ευθύνη της οποίας λειτουργεί η καφετέρια δήλωσε ότι στο κατάστημα εργάζονται περίπου 10 άνθρωποι και ότι πιθανότατα μέσα σε αυτό βρίσκονται άλλοι 30 πελάτες.
 
Τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν νωρίτερα ότι το παγκοσμίου φήμης κτίριο της Όπερας του Σίδνεϊ έχει επίσης εκκενωθεί καθώς εντοπίστηκε ύποπτο πακέτο. Στο μεταξύ οι ΗΠΑ έχουν εκκενώσει το κτίριο του προξενείου τους το οποίο βρίσκεται κοντά στην καφετέρια. Η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής διευκρίνισε ότι μόνο το απαραίτητο προσωπικό παρέμεινε στο προξενείο.
 
Το προξενείο έχει επίσης εκδώσει προειδοποίηση έκτακτης ανάγκης για τους πολίτες των ΗΠΑ που βρίσκονται στο Σίδνεϊ, προτρέποντας τους να «διατηρήσουν υψηλό επίπεδο επαγρύπνησης και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την ενίσχυση της προσωπικής τους ασφάλειας».