Σε μια επαρχία της Τζόρτζια, στο Νότο των ΗΠΑ, μια ομάδα ενόπλων, η οποία συνδέεται με την αυτοαποκαλούμενη «πατριωτικής κίνησης πολιτοφυλακών» που φέρει τον όνομα  «Three Percent Security Force», πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις και δηλώνει πως είναι έτοιμη για την επομένη των αμερικανικών εκλογών.

Ads

Δεν είναι η μόνη ένοπλη ομάδα «πολιτοφυλάκων» που δηλώνει πως προετοιμάζεται για την περίπτωση που μια ενδεχόμενη νίκη της Χίλαρι Κλίντον αμφισβητηθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ. Μια εξέλιξη που ο ίδιος, αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα, έχει αφήσει ανοιχτή κάνοντας λόγο για πιθανή «νοθεία» και καλώντας τους υποστηρικτές του σε επιφυλακή. Ήδη κάποιες παραστρατιωτικές ομάδες έχουν δώσει εντολή στα μέλη τους να παρακολουθούν τα εκλογικά κέντρα.

Όπως δηλώνουν τα μέλη της παραστρατιωτικής ομάδας που συνδέεται με την «Three Percent Security Force», «δεν θα ρίξουμε την πρώτη βολή, αλλά δεν πρόκειται και να αφήσουν τα όπλα στα σπίτια τους». «Πόσοι θα ψηφίσουν τον Τραμπ; Ί-Ρά!», φωνάζει ένας από τους επικεφαλής της ομάδας, βγάζοντας την πολεμική κραυγή επίθεσης των Αμερικανών πεζοναυτών. «Ί-Ρα!», απαντούν τα υπόλοιπα μέλη της πολιτοφυλακής.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου είναι οι πιο διχαστικές στην πρόσφατη ιστορία και η λαϊκίστικη εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ έχει ενεργοποιήσει αρκετές ένοπλες ομάδες. Οι υποσχέσεις του Τραμπ για απέλαση μεταναστών, για απαγόρευση εισόδου στους μουσουλμάνους και για ανέγερση ενός τείχους κατά μήκος των συνόρων του Μεξικό έχουν βρει φανατικούς υποστηρικτές στον ακροδεξιό χώρο. Μέχρι και η Κου Κλουξ Κλαν τάχθηκε υπέρ του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων, αναφέροντας πως πρόκειται για την «ελπίδα της». 

Οι ακροδεξιές ένοπλες παραστρατιωτικές ομάδες είχαν έντονη παρουσία στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Συγκρούσεις είχαν σημειωθεί σε διάφορες πολιτείες, όπως στο Αϊντάχο και το Τέξας. Ως αποκορύφωμα της φονικής τους δράσης έχει καταγραφεί η βομβιστική επίθεση ομοσπονδιακού κτιρίου στην Οκλαχόμα, το 1995, κατά την οποία σκοτώθηκαν 168 άνθρωποι. Έκτοτε ο αριθμός τους άρχισε να φθίνει, ωστόσο τα τελευταία χρόνια ήρθαν και πάλι στο προσκήνιο, ιδιαίτερα ύστερα από την πρόθεση του Μπαράκ Ομπάμα να περιορίσει την οπλοκατοχή. Σήμερα εκτιμάται πως υπάρχουν 276 ενεργές παραστρατιωτικές ομάδες έναντι 42 που είχαν καταγραφεί το 2008.

Ads

Τα μέλη τους, λάτρεις της συνωμοσιολογίας, φοβούνται πως η Χίλαρι Κλίντον επιδιώκει να στρέψει τις ΗΠΑ στα Αριστερά. «Είναι η τελευταία ευκαιρία να σώσουμε την Αμερική από την καταστροφή», δηλώνει ο Κρίς Χίλ επικεφαλής της ομάδας που συνδέεται με την Three Percent Security Force. Το όνομα της εν λόγω οργάνωσης προέρχεται από την αντίληψη πως μόλις 3% του αμερικανικού πληθυσμού πολέμησαν εναντίον των Βρετανών για την ανεξαρτησία. «Είμαι έκπληκτος που κατάφερα να επιβιώσω και να αντέξω τον Μπαράκ Ομπάμα για οκτώ χρόνια χωρίς να τρελαθώ. Όμως η Χίλαρι πρόκειται να κάνει ακόμη περισσότερο», αναφέρει και προσθέτει: «Δεν θα διστάσουμε να δράσουμε αν η Κλίντον επιχειρήσει να μας αφοπλίσει».

«Θα είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε τους συμπατριώτες μας και θα αποτρέψουμε τον αφοπλισμό. Θα αγωνιστούμε, θα σκοτώσουμε και θα σκοτωθούμε», τονίζει ο Χίλ. «Η ρητορική του Τραμπ ενίσχυσε τις εξτρεμιστικές ομάδες δίνοντάς τους θάρρος να μιλήσουν πιο ανοιχτά για την αμφισβήτηση του κράτους δικαίου», δήλωσε στο Reuters ο Ryan Lenz, ερευνητής του Southern Poverty Law Center. «Πριν την υποψηφιότητα του Τραμπ  αυτές οι απόψεις βρίσκονταν στο περιθώριο του αμερικανικού πολιτικού τοπίου. Τώρα έχουν νομιμοποιηθεί», σημειώνει.

Το τελευταίο διάστημα αρκετοί επιφανείς υποστηρικτές του Τραμπ έχουν απειλήσει με βίαιη και ένοπλη αντίδραση σε περίπτωση που χάσει τις εκλογές ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων. «Αν ο Τραμπ χάσει θα αρπάξω το μουσκέτο μου», έγραψε στο Twitter o Τζο Γουόλς, πρώην εκπρόσωπος της πολιτείας του Ιλινόις.