Ομηρία σε ξενοδοχείο της πολυτελούς αλυσίδας Radisson στο Μπαμακό, την πρωτεύουσα του Μάλι, βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί. Οι δράστες είναι ένοπλοι τζιχαντιστές, που φέρονται να έχουν σχέση με την Αλ Κάιντα. Επισήμως έχουν ανακοινωθεί ότι νεκροί είναι δυο όμηροι και τραυματίες δυο υπάλληλοι ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας. Τουλάχιστον 80 όμηροι έχουν απελευθερωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας που επιχειρούν στο σημείο. 

Ads

Εκπρόσωπος της εταιρείας Rezidor, στην οποία ανήκει η αλυσίδα ξενοδοχείων, δήλωσε ότι όταν ξεκίνησε η ομηρία στο ξενοδοχείο βρίσκονταν τουλάχιστον 140 πελάτες και 30 υπάλληλοι. Πηγή των δυνάμεων ασφαλείας εκτίμησε ότι εντός του ξενοδοχείου βρίσκονται περίπου δέκα ένοπλοί. 

image

Το ξενοδοχείο, στο οποίο διαμένουν κατά βάση αλλοδαποί, βρίσκεται δυτικά του κέντρου της πρωτεύουσας Μπαμακό, σε μία συνοικία όπου υπάρχουν υπουργεία και πρεσβείες.

Ads

image

image

Πληροφορίες από υψηλόβαθμη πηγή των δυνάμεων ασφαλείας αναφέρουν πως οι ένοπλοι εισήλθαν στο ξενοδοχείο όπου άνοιξαν πυρ, φωνάζοντας «Allahu Akbar» (Ο θεός είναι μεγάλος). Φέρεται να εισήλθαν στην περίμετρο του ξενοδοχείου με αυτοκίνητο το οποίο έφερε διπλωματικές πινακίδες.

Οι δράστες άφησαν ελεύθερους ορισμένους, κυρίως όσους μπορούσαν να απαγγείλουν εδάφια του Κορανίου, κατά πληροφορίες των αστυνομικών Αρχών. 

image

image

Πηγή της γαλλικής προεδρίας επιβεβαίωσε ότι ανάμεσα στους ομήρους βρίσκονται και γάλλοι πολίτες, ενώ τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι στο ξενοδοχείο κρατούνται όμηροι και έξι υπάλληλοι της Turkish Airlines.

Η αμερικανική πρεσβεία στο Μάλι επιβεβαίωσε την επίθεση και ζήτησε από τους Αμερικανούς υπηκόους στο Μπαμακό να βρουν καταφύγιο. Καλούνται οι τουρίστες να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους, ώστε να επιβεβαιώσουν ότι είναι σώοι και αβλαβείς. 

Τον περασμένο Μάρτιο ισλαμιστική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με πέντε νεκρούς σε εστιατόριο του Μπαμακό, όπου συχνάζουν αλλοδαποί. 

Σχεδόν όλο το 2012, ισλαμιστές αντάρτες, ορισμένοι εκ των οποίων με διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, είχαν υπό τον έλεγχό τους το βόρειο Μάλι. Εκδιώχθηκαν μετά από στρατιωτική επιχείρηση της Γαλλίας. 

Υπενθυμίζεται ότι το Μάλι στο παρελθόν υπήρξε γαλλική αποικία.

Συνεχής ενημέρωση από το twitter:

#Mali Tweets