Σειρά από αμφιλεγόμενες τροπολογίες που – σύμφωνα με τους επικριτές – ενισχύουν τον έλεγχο του κράτους στα μέσα του διαδικτύου και μειώνουν την ελεύθερη έκφραση υιοθέτησε το τουρκικό κοινοβούλιο. Τα μέτρα εγκρίθηκαν με ανάταση της χειρός και είναι μέρος πακέτου νομοσχεδίων το οποίο αναμένεται να υπερψηφιστεί συνολικά σήμερα Πέμπτη και να κυρωθεί από τον Πρόεδρο. Η νέα αυστηρότερη νομοθεσία που επιχειρεί να επιβάλλει η τουρκική κυβέρνηση έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Ads

 
Μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση και παρά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, υιοθετήθηκε ο νόμος που επιτρέπει στις κυβερνητικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών τηλεπικοινωνιών (TIB) να μπλοκάρουν χωρίς δικαστική απόφαση ιστοσελίδες που παραβιάζουν την «προστασία της ιδιωτικής ζωής» ή δημοσιεύουν περιεχόμενο που θεωρείται «διάκριση ή προσβλητικό».
 
Επιπλέον υποχρεώνει τους παρόχους να διατηρούν τα στοιχεία των χρηστών τους για τουλάχιστον δύο χρόνια και να παρέχουν στις αρχές οποιαδήποτε πληροφόρηση τους ζητηθεί, χωρίς δικαστική εντολή και χωρίς να ειδοποιείται ή να ερωτάται πρώτα ο χρήστης.
 
Τα μέτρα έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο νέος νόμος συμβάλλει στην προστασία των πολιτών ενώ η αντιπολίτευση καταγγέλλει τον Ερντογάν ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τη νομοθεσία για να ελέγξει την ελευθερία του λόγου εναντίον των επικριτών του. Αντίστοιχη είναι η κριτική των διεθνών ΜΜΕ.
 
Ο δε ΟΑΣΕ προειδοποιεί πως η νομοθεσία μπορεί να οδηγήσει σε «συλλογή στοιχείων χωρίς κανέναν νομικό περιορισμό» ενώ οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν ότι το νέο πλαίσιο αποσκοπεί σε «ενισχυμένη λογοκρισία, κυβερνητικό έλεγχο στο διαδίκτυο και επιτήρηση».
 
Σε μια «έκθεση διαφάνειας» που δημοσιεύθηκε το Δεκέμβριο, ο γίγαντας του διαδικτύου Google είχε συμπεριλάβει την Τουρκία μαζί με την Κίνα, στην πρώτη θέση των λογοκριτών στο διαδίκτυο.
 
Ήδη με τη νομοθεσία που ίσχυε από το 2007, ιστοσελίδες που φιλοξενούν μπλογκ όπως η WordPress και υπηρεσίες ανταλλαγής βίντεο όπως η DailyMotion και η Vimeo είχαν μπλοκαριστεί προσωρινά ενώ και η πρόσβαση στο YouTube είχε μπλοκαριστεί επί δύο χρόνια, μέχρι το 2010.