Η εικαστικός Ίλμα Γκορ, με τη βοήθεια μιας καλλιτεχνικής κολεκτίβας, δημιούργησε έναν πίνακα χρησιμοποιώντας αντί για μπογιές, ανθρώπινο αίμα, καλώντας τους νέους, το «νέο αίμα», να ξεσηκωθούν ενάντια στον Ντόναλντ Τραμπ.

Ads

Αυτό είναι και ο τίτλος του έργου της: «Ξεσηκώσου νεαρό αίμα». Ένας τίτλος εμπνευσμένος από τον βασιλιά Ριχάρδο του Σαίξπηρ, μια έκκληση για δράση. Περίπου 50 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους καλλιτέχνες και φίλοι της Ίλμα Γκορ, έδωσαν το αίμα τους για την ολοκλήρωση αυτού του έργου.

Η Αμερικανίδα Ίλμα Γκορ είχε βρεθεί στο προσκήνιο και κατά την προεκλογική εκστρατεία όταν παρουσίασε ένα πίνακα στον οποίο εμφανιζόταν γυμνός ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Το νέο έργο της Γκορ έγινε σε συνεργασία με την καλλιτεχνική κολεκτίβα Indecline, η οποία, επίσης προεκλογικά, είχε τοποθετήσει αγάλματα του γυμνού Τραμπ σε πέντε πόλεις των ΗΠΑ.

Ads

image

Μιλώντας για το νέο πίνακά της ανέφερε πως το μήνυμα του έργου είναι «είναι ο αντι-ρατσισμός, ο αντι-διχασμός, η αντι-μισαλλοδοξία». «Ερχόμαστε μαζί και λέμε ότι είμαστε εδώ και ότι θα κάνουμε τα πάντα», είπε.

Η Γκορ εμπνεύστηκε το έργο της, διαστάσεων 3 Χ 5 μέτρων, από τον περίφημο πίνακα του 19ου αιώνα του Ανρί Μοσλέρ «Η Γέννηση και η Σημαία». Ο πίνακας απεικονίζει τη Μπέτσι Ρος (τη γυναίκα που έφτιαξε την πρώτη αμερικανική σημαία) και τις μοδίστρες της να ράβουν τα πρώτα Αστέρια και τις Λωρίδες. Ο δημιουργός του έργου ήταν Εβραίος που μετανάστευσε στις ΗΠΑ από την Πολωνία μαζί με την οικογένειά του όταν ήταν οκτώ ετών.

image

Η Γκορ, παιδί Αμερικανίδας και Αυστραλού μετανάστη, παρουσίασε τη δική της εκδοχή, τη σύγχρονη Αμερική ως χωνευτήρι εθνικοτήτων. Στο πίνακα παρουσιάζεται ένας λευκός άνδρας με καπέλο που γράφει «θα κάνουμε την Αμερική μεγάλη ξανά» (κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ), δίπλα σε έναν μαύρο επιχειρηματία, και έναν αστυνομικό, που με τη σειρά του εργάζεται με μια κοπέλα της γενιάς των millennials και με μια γυναίκα λατινικής καταγωγής γυναίκα που κρατά τη σημαία. Δίπλα τους ένα ζευγάρι Μουσουλμάνων με ένα μωρό.

image

«Το αίμα είναι παρόμοιο με τις νερομπογιές», εξήγησε η ζωγράφος, ενώ το έργο, που καλύφθηκε με βερνίκι, παρουσιάστηκε για μία μόνο μέρα στη γκαλερί Samuel Freeman, στο Λος Άντζελες.«Για μένα η τέχνη είναι ο τρόπος, με τον οποίο μιλώ, ορισμένοι άνθρωποι διαμαρτύρονται, ορισμένοι τραγουδούν. Εγώ κάνω τέχνη», υπογράμμισε η δημιουργός.