Ότι θα περάσει στην αντεπίθεση, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της από τον ουκρανό πρόεδρο, προειδοποίησε η φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση, μετά από τις συνομιλίες της Τετάρτης, οι οποίες κατέληξαν σε αδιέξοδο. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο κέντρο του Κιέβου, κατά τη διάρκεια των οποίων, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, έχασαν τη ζωή τους 5 άνθρωποι και ακόμη 300 τραυματίστηκαν. Δύο από τους νεκρούς πυροβολήθηκαν από την αστυνομία. Η κυβέρνηση κάνει λόγο για επιθέσεις από τρομοκράτες, ενώ η αντιπολίτευση κατηγορεί ακροδεξιές ομάδες για τα αιματηρά επεισόδια και τη βία.

Ads

«Αύριο, εάν ο πρόεδρος δεν ανταποκριθεί (σ.σ στα αιτήματα)… τότε θα περάσουμε στην αντεπίθεση», δήλωσε ο Vitaly Klitschko, ένας εκ των ηγετών της αντιπολίτευης, απευθυνόμενος σε χιλιάδες διαδηλωτές στην πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο. 

Μετά την τρίωρη συνάντησή τους με τον ουκρανό πρόεδρο, οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι δεν έλαβαν θετική απάντηση στα αίτηματά τους από τον Γιανουκόβιτς, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται η κατάργηση του νόμου που περιορίζει τις διαδηλώσεις, η παραίτηση της κυβέρνησης και η διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Τα ξημερώματα της Τρίτης ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του στη διάρκεια επεισοδίων ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, η οποία μίλησε και για συλλήψεις. Ανακοίνωσε δε, ότι ο διαδηλωτής πυροβολήθηκε από ελεύθερο σκοπευτή και έπεσε από ύψος 10 μέτρων. Όπως μετέδωσε η ουκρανική τηλεόραση, η αστυνομία επιτέθηκε εναντίον διαδηλωτών και του καταυλισμού τους σε κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας και ακολούθησαν βίαιες συγκρούσεις. Η είδηση του νεκρού διαδηλωτή προκάλεσε σφοδρές συγκρούσεις που συνεχίζουν μέχρι και την Πέμπτη. Την Τετάρτη εντοπίστηκαν δύο ακόμη νεκροί, ενώ άλλες πληροφορίες από την αντιπολίτευση ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε πέντε. 

Ads

image

Ο γενικός εισαγγελέας επιβεβαίωσε ότι δυο από τα πτώματα φέρουν τραύματα από σφαίρες της αστυνομίας. Περισσότεροι από 200 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί. 

image

image

Live Stream

H αντιπολίτευση κατηγορεί την ακροδεξιά οργάνωση «Δεξιός Τομέας» για τα φαινόμενα βίας. Σημειώνεται ότι, αναλυτές εκτιμούν πως η παρείσφρηση ακροδεξιών, ακόμη και νεοναζιστικων, στοιχείων, που τώρα συγκρούονται με την αστυνομία ενέχει τον κίνδυνο στη συνέχεια να στραφούν εναντίον των φιλοευρωπαίων διαδηλωτών και της αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ουκρανία η κατάσταση είναι έκρυθμη εδώ και αρκετές εβδομάδες όταν το «Κίνημα της Ευρώπης» αντέδρασε στην στροφή της κυβέρνησης προς την Ρωσία. Οι φιλοευρωπαίοι συγκεντρώθηκαν στο Κίεβο και για αρκετό διάστημα διαδήλωναν και συγκρούονταν με την κυβέρνηση.

Διαβάστε αναλυτικά για το Κίνημα της Ευρώπης

Οι θάνατοι των πέντε, κατά την αντιπολίτευση, διαδηλωτών, ενισχύει τις συγκρούσεις ενώ αναλυτές σχολιάζουν ότι πλέον τίθεται ζήτημα σταθερότητας του κράτους. 

image

image

image

Το πρωί της Τετάρτης, ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Μίκολα Αζάροφ, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, είπε ότι «όλες οι εγκληματικές ενέργειες θα τιμωρηθούν» ενώ υποστήριξε ότι «οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έφεραν στους δρόμους τρομοκράτες».

image

image

image

«Τρομοκράτες από την πλατεία Ανεξαρτησίας κυρίευσαν δεκάδες ανθρώπους και τους νίκησαν. Δηλώνω επίσημα πως πρόκειται για εγκληματίες που πρέπει να λογοδοτήσουν για τη δράση τους», είπε συγκεκριμένα. 

image

image

ΗΠΑ: Ανακαλούνται οι βίζες Ουκρανών που συνδέονται με τη βία

Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κίεβο ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τις θεωρήσεις εισόδου «μεγάλου αριθμού Ουκρανών» σε απάντηση της αστυνομικής βίας εναντίον των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης που διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησης του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

«Σε απάντηση των ενεργειών κατά των διαδηλωτών… τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, η πρεσβεία των ΗΠΑ ανακάλεσε τις βίζες μεγάλου αριθμού Ουκρανών που συνδέονται με τη βία», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η αμερικανική πρεσβεία, που αναφέρει ότι εξετάζεται η λήψη και άλλων μέτρων σε απάντηση της παρούσας βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων στο Κίεβο.

Σοκ από ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε «το σοκ της» για τα τελευταία βίαια επεισόδια στην Ουκρανία, ενώ προειδοποίησε το Κίεβο με «πιθανές δράσεις» και με «επιπτώσεις στις σχέσεις της» με τη χώρα.

«Καταγγέλλουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη χρήση βίας και τα επεισόδια», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προσθέτοντας ότι η Ε.Ε. «θα εξετάσει πιθανές δράσεις και επιπτώσεις για τις σχέσεις μας με αυτή τη χώρα». Ανέφερε επίσης  ότι είναι «πρώιμο να πούμε» ποιες θα μπορούσαν να είναι οι δράσεις αυτές, οι οποίες θα πρέπει να «αποφασιστούν συνολικά» από την Ε.Ε.

Για ξένες επεμβάσεις κάνει λόγο η Ρωσία 

«Το νόμιμο καθεστώς στην Ουκρανία προσκρούει σε ξένες επεμβάσεις», δήλωσε ο υφυπουργών Εξωτερικών Γκριγκόρι Καρασίν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax. «Το ακραίο τμήμα της αντιπολίτευσης παραβιάζει προσβλητικά το σύνταγμα της χώρας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Tweets about “#Euromaidan”