Επτά εν πολλοίς άγνωστες πτυχές, αλλά και διαδικτυακά «κουτσομπολιά» για τον Ντέιβιντ Ροκφέλερ ο οποίος απεβίωσε χθες στα 101 χρόνια του, σταχυολογεί το «Russia Today».

Ads

1. Σύμφωνα με διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ που δόθηκαν στην δημοσιότητα από τα WikiLeaks, ο Ροκφέλερ ρωτήθηκε από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ, τον Μάρτιο του 1979, αν μπορεί να βοηθήσει ώστε να βρει καταφύγιο στον έκπτωτο Σάχη του Ιράν και την οικογένειά του.

Τα τηλεγραφήματα σημειώνουν ότι ο Ροκφέλερ «έχει συμφωνήσει να βοηθήσει στον εντοπισμό εναλλακτικών καταφυγίων για τον Σάχη και την οικογένειά του» και ότι «προφανώς συμφώνησε να κάνει διακριτικές προσεγγίσεις, για λογαριασμό της αδελφής του Σάχη».

Σημειώνουν επίσης, ότι «ο Ντέβιντ Ροκφέλερ θα ήθελε να ελαχιστοποιηθεί η γνώση της συμμετοχής του εν όψει των συμφερόντων στο Ιράν».

Ads

image

2. Ο αδελφός του, Νέλσον Ροκφέλερ, ήταν ο 31ος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, επί προεδρίας, Τζέραλντ Φορντ, από το 1974 έως το 1977.

3. Ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ συμμετείχε στις μυστικοπαθείς συνεδριάσεις της λέσχης Bilderberg, μέλη της οποίας είναι ηγέτες κρατών και σημαίνοντες επιχειρηματίες.

4. Μία δημοφιλής διαδικτυακή θεωρία «θέλει» τον Ροκφέλερ να έχει σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ μεταμοσχεύσεων καρδιάς, με συνολικά επτά τέτοιους είδους εγχειρήσεις, με την τελευταία να έχει «γίνει» τον περασμένο χρόνο.

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία σχετική, επίσημη καταγραφή. Γενικά, ακόμη και οι δύο μεταμοσχεύσεις καρδιάς στον ίδιο άνθρωπο είναι εξαιρετικά σπάνιες.

5. Στην διάρκεια των 35 χρόνων που ηγούνταν της Chase Manhattan Bank, επισκέφθηκε πάνω από 103 χώρες και ταξίδεψε συνολικά για πάνω από 5 εκατομμύρια αεροπορικά μίλια, που ισοδυναμούν με πάνω από 200 ταξίδια σε όλο τον κόσμο.

6. Ο πλούτος της οικογένειας Ροκφέλερ φαίνεται και από την εντυπωσιακή συλλογή έργων τέχνης, μεταξύ αυτών και το άγαλμα του Προμηθέα του Αμερικανού γλύπτη, Paul Manship, καθώς και των περίφημων Ταπετσαριών του Μονόκερου του 15ου αιώνα, τις οποίες δώρισε στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.

Το σπίτι όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ, ένα αρχοντικό στην δυτική 54η οδό της Νέας Υόρκης, στεγάζει σήμερα την συλλογή γλυπτών του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης.

Το dressing room του πατέρα του, Τζον Ντ. Ροκφέλερ, το οποίο χρονολογείται από το 1870, εκτίθεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, ενώ το υπνοδωμάτιό του, εκτίθεται στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βιρτζίνια, ως ένα «πραγματικό δείγμα της διακοσμητικής τέχνης του τέλους του 19ου αιώνα».

7. Το 2015, γιορτάζοντας τα 100 χρόνια του, ο Ντ. Ροκφέλερ χάρισε μια έκταση 1.000 στρεμμάτων στο 
Seal Harbor του Μέιν «δώρο σε όλους τους ανθρώπους του Μέιν».