Κωνσταντινούπολη, του Niyazi Dalyanci για το Tvxs

Ads

Ο Αλί Άκελ απολύθηκε από την εφημερίδα Γιένι Σαφάκ (Νέα Αυγή) μία μέρα μετά την επικριτική στήλη του για τη συμπεριφορά του Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την σφαγή στην Ουλούντερε (κουρδικό όνομα Ρομπόσκι) τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου F16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας βομβάρδισαν και κομμάτιασαν 34 νεαρούς Κούρδους , ενώ μετέφεραν παράνομα φθηνό καύσιμο ντίζελ και άλλα προϊόντα από το Ιράκ. Για 16 χρόνια εργαζόταν για την Γιένι Σαφάκ, η οποία είναι μεταξύ των πιστών υποστηρικτών της κυβέρνησης Ερντογάν. Τελευταία ήταν ανταποκριτής της εφημερίδας στην Ουάσιγκτον.

 

«Έχουμε ανακοινώσει τη συγγνώμη μας, έχουμε ανακοινώσει το λάθος, έχουμε ανακοίνωσει την ύπαρξη αποζημίωσης. Αλλά κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το θέμα. Εμείς δεν θα πούμε αυτό που η τρομοκρατική οργάνωση θέλει να πούμε» δήλωσε ο Ερντογάν τον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Πακιστάν προσπαθώντας να βάλει ένα τέλος στη συνεχιζόμενη συζήτηση για το συμβάν.

Ads

Όταν τα λόγια του δεν απέφεραν το αποτέλεσμα που ήθελε, αυτός σκλήρυνε τη στάση του και άφησε να εννοηθεί ότι οι νεκροί Κούρδοι συνεργάζονταν με το κουρδικό αυτονομιστικό ΡΚΚ (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν). «Έχουν τους χάρτες των ορυχείων που ελέγχει το ΡΚΚ, και αυτός είναι ο λόγος που δεν αυξάνουν τις νάρκες», δήλωσε.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Ερντογάν, Ίντρις Ναΐμ Σαχίν, τον υποστήριξε λέγοντας ότι οι νέοι που σκοτώθηκαν ήταν λαθρέμποροι και θα οδηγούνταν στο δικαστήριο αν δεν σκοτώνονταν.

Ο απολυμένος δημοσιογράφος έκλεισε τη στήλη του με το «Όσο περισσότερο μιλάτε, τόσο περισσότερο ματώνουν οι ψυχές μας. Για το όνομα του Αλλάχ, σκάσε».

Ο Χακάν Αλμπαγράκ, ένας άλλος δημοσιογράφος, ο οποίος είχε συμφωνήσει να γράφει μια στήλη για τη Γιένι Σαφάκ ανακοίνωσε την ημέρα που απολύθηκε ο Άκελ ότι αποφάσισε να μην εργάζεται πια για την εφημερίδα μετά από όλα αυτά.

Όπως ο Ερντογάν δεσπόζει ως «Μεγάλος Δάσκαλος», όπως τον αποκαλούν στα πανό στο μεγαλύτερο στάδιο της Κωνσταντινούπολης, όπου έλαβε χώρα το τοπικό συνέδριο του κόμματός του με τη συμμετοχή 60.000 περίπου οπαδών που πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαΐου – οι «εκκαθαρίσεις» στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επεκτείνονται από τους επικριτές του σε δημοσιογράφους που τον υποστήριζαν για περισσότερα από δέκα χρόνια.

Ο Μεχμέτ Αλτάν, κύριος αρθρογράφος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας ‘’Σταρ’’ απολύθηκε τον Ιανουάριο για τη σύνταξη άρθρου με τίτλο «πολιτική κηδεμονία αντικαθιστά την στρατιωτική κηδεμονία».

Μεταξύ των επικριτών της κυβέρνησης Ερντογάν οι, Ρούσεν Κακίρ, Ουγκούρ Ντουντάν, Χαλούκ Σαχίν ,Έκε Τεμέλκουραν ,Νουράι Μερτ, Μπεκίρ Τσοσκούν και Μπανού Γκιουβέν είναι μόνο μερικοί από τους βετεράνος δημοσιογράφους που έχασαν τις δουλειές τους ή τα τηλεοπτικά προγράμματά τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.

«Ο Πρωτομάστορας» μιλάει

Στο συνέδριο του κόμματός του, στο νέο γηπέδο Αρένα της Κωνσταντινούπολης, που είναι στολισμένο με τεράστια πορτρέτα του Ερντογάν, ο πρωθυπουργός απευθύνεται στους οπαδούς του αγγίζοντας διάφορα θέματα που ο ίδιος ορίζει στην ημερήσια διάταξη.

Αποκάλεσε όσους συνεχίζουν να κάνουν θέμα τη σφαγή Ρομπόσκι, «νεκρόφιλους». Είπε ότι οι δημοσιογράφοι που επικρίνουν το περιστατικό είναι σε «διεθνώς ελεγχόμενα λουριά». «Υπάρχουν γύπες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Μόνο χθες εκείνοι με τις στολές τους επέπληξαν και βγάλαμε λουριά τους. Τώρα έχουν φορέσει διεθνώς ελεγχόμενα λουριά », είπε.

Το κουρδικό ζήτημα

Το «κουρδικό άνοιγμα» του Ερντογάν ξεκίνησε τριάμισι χρόνια πριν.

Άρχισε με 34 μέλη του ΡΚΚ που, διερχόμενα τα σύνορα από το Ιράκ καθώς χαιρετιόνταν από μεγάλα πλήθη ανθρώπων, κατέληξαν σε αδιέξοδο, όταν δεν μπορούσε να βρεθεί αποδεκτή λύση για τα δύο μέρη κατά τη διάρκεια των μυστικών συνομιλιών με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, τον ηγέτη του ΡΚΚ, ο οποίος κρατείτο στη φυλακή του νησιού από το 1999 και τους εκπροσώπους του ΡΚΚ στην Ευρώπη, που συναντήθηκαν με τους απεσταλμένους του Ερντογάν στο Όσλο. Εν τω μεταξύ, οι δύο πλευρές έχουν σκληρύνει τη στάση τους και η ένταση κλιμακώνεται για μια ακόμη φορά σε περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας και σημαιοστολισμένα φέρετρα συνεχίζουν να έρχονται από το πεδίο της μάχης.

Το 2005 ο Ερντογάν είπε: «Το κουρδικό πρόβλημα είναι δικό μου πρόβλημα». Το 2006, είπε, «Κανείς δεν μπορεί να διασπάσει την Τουρκία». Το 2007, το μήνυμά του ήταν: « Ένα έθνος, μία σημαία, μία πατρίδα, ένα κράτος». Το 2010 υποσχέθηκε ένα νέο σύνταγμα μετά τις εκλογές του επόμενου έτους. Φέτος το Μάιο, είπε ότι δεν υπάρχει κουρδικό πρόβλημα. « Το πρόβλημα του ΡΚΚ είναι κάτι άλλο από το κουρδικό πρόβλημα. Γι ‘αυτό λέω ότι το κουρδικό ζήτημα έχει τελειώσει. Σήμερα οι Κούρδοι πολίτες μου έχουν προβλήματα και έχουμε να κάνουμε με αυτό το θέμα καθημερινά», είπε ο Ερντογάν.

Στην πραγματικότητα, νωρίτερα το Μάιο ο Ερντογάν, μιλώντας στο συνέδριο του κόμματός του στην Αδάνα επαναλάμβανε το «ένα έθνος, μία σημαία …» μήνυμά του προσθέτοντας ένα πολύ αμφιλεγόμενο στοιχείο σε αυτό: «Είπα ότι έχουμε τέσσερις κόκκινες γραμμές. Τι ήταν αυτές: Ένα έθνος, μία σημαία, μία θρησκεία, μία κατάσταση. Προσθέτοντας το «μια θρησκεία» στις «κόκκινες γραμμές» του ήγειρε διαμαρτυρίες σε μια κοσμική χώρα σαν τη Τουρκία, όπως αναμενόταν. Διόρθωσε τις παρατηρήσεις του δύο ημέρες αργότερα, λέγοντας ότι ήταν ένα ολίσθημα της γλώσσας του. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε την υποδαύλιση των «παθών» στις μη-Μουσουλμανικές μειονότητες της χώρας.

Δάσκαλος στην αλλαγή της πολιτικής ατζέντας

Ενώ η συζήτηση σχετικά με το περιστατικό Ρομπόσκι συνεχιζόταν, ο Ερντογάν εισήγαγε ένα άλλο θέμα για δημόσια κατανάλωση. Απευθυνόμενος στη γυναικεία πτέρυγα του κόμματός του είπε, «είμαι κατά των εκτρώσεων. Κάθε έκτρωση είναι φόνος και αυτό ισοδυναμεί με το Ουλούντερε (Ρομπόσκι)».

«Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στη δολοφονία ενός παιδιού στη μήτρα της μητέρας του ή τη δολοφονία του μετά τη γέννησή του. Πρέπει να έχουμε επίγνωση ότι αυτό είναι ένα υποβόσκον σχέδιο για την εξάλειψη του έθνος μας από την επιφάνεια του κόσμου», σχολίασε.

Δεν σταμάτησε εκεί. Πήγε για να πει ότι είναι επίσης εναντίον της καισαρικής χειρουργικής επέμβασης στις γεννήσεις.

Ενώ οι οργανώσεις γυναικών ήταν στους δρόμους διαμαρτυρόμενες για τα σχόλια του Ερντογάν, ο πρωθυπουργός είπε μια μέρα αργότερα ότι έδωσε εντολή στον «υπουργό υγείας του» να σχεδιάσει έναν νόμο για την επιβολή αυστηρών περιορισμών στις αμβλώσεις.

Οι διαμαρτυρόμενες γυναίκες, από την άλλη πλευρά, χτυπήθηκαν και ψεκάστηκαν με αέρια και συνελήφθησαν στους δρόμους της Άγκυρας και της Σμύρνης από την αστυνομία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ το σχέδιο νόμου θα απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά τις τέσσερις εβδομάδες εγκυμοσύνης. Οι γυναικολόγοι λένε ότι ο περιορισμός των αμβλώσεων μετά τις τέσσερις εβδομάδες της κύησης προλειαίνει το έδαφος για την ολοκληρωτική απαγόρευσή τους.

Ένας άλλος νόμος που αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τον Ερντογάν και στη συνέχεια πέρασε αμέσως από την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο αφορά στην εκπαίδευση. Ο νόμος πηγαίνει την διάρκεια φοίτησης στους 60 μήνες, που σημαίνει ότι τα παιδιά 5 ετών θα πρέπει να ξεκινήσουν το σχολείο αργότερα από αυτό το έτος. Η λεγόμενη μεταρρύθμιση επιτρέπει επίσης την εκπαίδευση από σπίτι, πράγμα που όπως λένε οι επικριτές του έχει σχεδιαστεί για να κρατήσει τα κορίτσια μακριά από το σχολείο μετά από μια βασική παρουσία οκτώ χρόνων στην εκπαίδευση. Το πρόγραμμα σπουδών θα πρέπει να προσανατολίζεται προς το Ισλάμ με την εισαγωγή του Κορανίου και τα αραβικά μαθήματα.

Προφανώς, ο Ερντογάν κινείται γρήγορα προς την εδραίωση της ενός ανδρός αρχής στην Τουρκία. Δεν κρύβει τις προθέσεις του να επιβάλει ένα προεδρικό σύστημα στο νέο σύνταγμα το οποίο αυτόν τον καιρό επεξεργάζεται το Κοινοβούλιο.

Ο Μουσταφά Ακυόλ είναι ένας άλλος σχολιαστής ο οποίος έχει στηρίξει τον Ερντογάν από τότε που ήρθε στην εξουσία πριν από δέκα χρόνια. Γράφοντας στην αγγλόφωνη έκδοση της εφημερίδας Hurriyet Daily News κάνει αυτά τα σχόλια:

«Ωστόσο, καθώς περνά ο χρόνος ,ο ρεφορμισμός του ΑΚΡ άρχισε να φθίνει. Ο αρχικός ενθουσιασμός τους για την πρόοδο, αντικαταστάθηκε σταδιακά από μια έμφαση στην «σταθερότητα». Και η ρητορική τους, της ταπεινότητας , επισκιάστηκε σταδιακά από εκρήξεις αλαζονείας … Αυτή είναι μια καταδικασμένη τροχιά. Το ΑΚΡ είτε θα έρθει στα συγκαλά του ή θα προσπαθήσει να θεραπεύσει την πληγή του Ουλούντερε, ή διαφορετικά αυτό δεν θα είναι απλώς μια μαύρη κηλίδα στο “λευκό” του χρώμα [“AK” σημαίνει “λευκό”], μπορεί να είναι ακόμα η αρχή της πτώση του».

Μετάφραση: Γρηγόρης Καυκιάς