Σε 23 μέρες οι κάλπες θα αναδείξουν τον πρώτο πρόεδρο της Τουρκίας με το νέο προεδρικό σύστημα και την Βουλή (Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση) που πλέον θα αριθμεί 600 βουλευτές.

Ads

‘Η μήπως όχι;

Μια νέα δημοσκόπηση που προβάλλουν τα αντιπολιτευτικά μέσα ενημέρωσης «δείχνει» πως θα χρειαστούν δύο γύροι προκειμένου να αναδειχθεί πρόεδρος στην Τουρκία, με το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ να επιμένει ότι σύμφωνα με τις δικές τους δημοσκοπήσεις ο Ταγίπ Ερντογάν εκλέγεται από τον πρώτο γύρο.

Σύμφωνα, όμως, με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της εταιρείας ερευνών IE, κανένα κόμμα και καμιά συμμαχία δεν καταφέρνει να πάρει την πλειοψηφία στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ενώ η εκλογή του προέδρου θα πάει σε δεύτερο γύρο. Αν συμβεί αυτό τότε θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η στάση των κομμάτων κατά τις επαναληπτικές εκλογές και το κατά πόσο και με ποιους θα συμμαχήσουν.

Ads

‘Οπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο, στο ερώτημα εάν γίνονταν εκλογές αυτή την Κυριακή, οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα λάμβανε 44% και το ΑΚΡ 42%. Σύμφωνα με τα ίδια αποτελέσματα η συμμαχία ΑΚΡ-ΜΗΡ λαμβάνει 48% και η συμμαχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης 37% ενώ το φιλοκουρδικό κόμμα HDP 12,8%. Τα ίδια αποτελέσματα δείχνουν τα ποσοστά του Ταγίπ Ερντογάν να έχουν πέσει από το 52% που ήταν στη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τον Απρίλιο στο 44% στη δημοσκόπηση του Μαϊου.

Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μουχαρρέμ Ιντζέ δήλωσε ότι τα δικά του ποσοστά του μόλις ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία ήταν στο 30% και τώρα είναι πάνω από αυτό το ποσοστό.

Από την άλλη ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Μαχίρ Ουνάλ δήλωσε ότι σύμφωνα με τις δικές τους δημοσκοπήσεις τα ποσοστά του κόμματος είναι 46-48% ενώ τα ποσοστά του Ταγίπ Ερντογάν για την προεδρία είναι 54-56%.

Επίσης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, την ανακοίνωση των υποψηφίων «φουντώνουν» οι συζητήσεις και τα ερωτηματικά και για το ποια θα είναι τα ονόματα του νέου υπουργικού Συμβουλίου στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και κόψει πρώτο το νήμα το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν αφού το νέο σύστημα δεν επιτρέπει την υπουργοποίηση βουλευτών. Έτσι όσα πρωτοκλασάτα στελέχη, μεταξύ τους νυν υπουργοί είναι υποψήφιοι για το βουλευτικό αξίωμα φυσικά σε εκλέξιμες θέσεις, δεν θα έχουν θέση στην επόμενη κυβέρνηση ακόμη και αν το κόμμα τους κερδίσει.