Ένας Ελληνοαμερικάνος εμφανίζεται ως επικεφαλής της προπαγάνδας των τζιχαντιστών του ISIS, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «The Atlantic».

Ads

Ειδικότερα σύμφωνα με το Αμερικανικό περιοδικό, μετά το θάνατο του Αμπού Μοχάμεντ αλ- Αντνάνι από βομβιστική επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους, νέος επικεφαλής της αγγλόφωνης προπαγάνδας του ISIS ανέλαβε ο Τζον Γεωργελάς.

Ο Τζον Γεωργελάς, γνωστός πλέον ως Γιάχια, έχει ρίζες από την Κρήτη. Γεννήθηκε και βαφτίστηκε Χριστιανός ωστόσο στη συνέχεια προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ. Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, έφυγε ξαφνικά από το σπίτι του ενημερώνοντας τους δικούς του πως βρίσκεται στη Δαμασκό και πως μαθαίνει αραβικά.

Μάλιστα τις μελέτες του στο Ισλάμ φέρονται να χρηματοδότησαν πλούσιοι Άραβες. Γνώρισε τη γυναίκα του στο Λονδίνο το 2003 και επέστρεψαν μαζί στις ΗΠΑ, όπου παρέμειναν μέχρι το 2009 μεγαλώνοντας τα παιδιά τους. Όπως αναφέρεται στο αμερικανικό περιοδικό, ο ίδιος και η γυναίκα του υπήρξαν για χρόνια χρήστες ναρκωτικών. 

Ads

Το 2009 μαζί με την οικογένειά του έφυγαν για την Αίγυπτο και στη συνέχεια ταξίδεψαν στην Τουρκία και τη Συρία. Η γυναίκα του πήρε τα παιδιά και επέστρεψε στις ΗΠΑ, καθώς ο Γεωργελάς επιθυμούσε να παραμείνει στη Συρία. Πλέον αναγνωριζόταν από τους δασκάλους του ως ένας φανατικός πιστός που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν φανατικό προπαγανδιστή του Ισλάμ, όπως και συνέβη.

image

Εκπαιδεύτικε στο Χαλέπι και συμμετείχε στον πόλεμο για την εγκαθίδρυση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Το 2014 τραυματίστηκε σοβαρά και νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της Τουρκίας. Στα μέσα του 2015 ταξίδεψε στη Ράκα και αξιοποιήθηκε από το Ισλαμικό Κράτος σε θέση καθοδηγητή. Πλέον, είναι ο επικεφαλής της αγγλόφωνης προπαγάνδας του Ισλαμικού Κράτους.

Οι γονείς του είπαν στο «The Atlantic» πως ο γιος τους μεγάλωσε σε μια εύπορη οικογένεια, ωστόσο, ήταν ένας εκ των αδύναμων μαθητών και ένα παιδί που επηρεαζόταν εύκολα από τα μεγαλύτερα.

«Είναι κάποιος που δεν αναγνωρίζω πια», δήλωσε ο πατέρας του Τιμ. «Δεν ψάχνω αυτό που κάνει ή πώς είναι, γιατί είμαι σίγουρος πως δεν θα μου κάνει διαφορά», πρόσθεσε. Από τον γιο τους έχουν να ακούσουν νέα από το 2014 και το μόνο που τους απομένει είναι τα τέσσερα τους εγγόνια, τα οποία και φροντίζουν.