Ένα νέο μεικτό ιδιωτικό σχολείο στην Eaton Square του Λονδίνου ετοιμάζεται ανοίξει τις πύλες του και να υποδεχτεί τους μαθητές του. Δεν απευθύνεται όμως σε όλους τους μαθητές. Απευθύνεται μόνο στα παιδιά των τραπεζιτών, των αριστοκρατών και των πλούσιων οικογενειών των πολυτελών περιοχών της Mayfair και της Chelsea. Το σχολείο αυτό έχει μια φιλοδοξία. Να γεννήσει την αυριανή ελίτ που θα προέρχεται φυσικά μέσα από τις τάξεις της ήδη υπάρχουσας ολιγαρχίας. 

Ads

Το σχολείο θα έχει σίγουρα πολλές ιδιαιτερότητες και θα προσφέρει πολλές ανέσεις και πολυτέλειες, με το αζημίωτο, καθώς τα δίδακτρα είναι υπέρογκα, όπως σημειώνει δημοσίευμα του Guardian. Ειδικότερα, οι σχολικές συνελεύσεις θα πραγματοποιούνται σε μια αίθουσα που τους τοίχους της θα ντύνουν πράσινες μεταξωτές ταπετσαρίες του 1761, ενώ τα μαθήματα θα διδάσκονται σε νεοκλασικά δωμάτια, σχεδιασμένα από τον διάσημο αρχιτέκτονα Robert Adam. Παράλληλα, τα μαθήματα χημείας θα διεξάγονται σε ειδικά διαμορφωμένα εργαστήρια σε υπόγειο χώρο, όπου θα γίνονται και τα πειράματα με τα καλύτερα τεχνικά μέσα.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο διευθυντής Sebastian Hepher θα καλωσορίσει 96 παιδιά, ηλικίας 12 έως 14 ετών, στο σχολείο που κάποτε ήταν το σπίτι του Λόρδου Coventry. Σημειώνεται, ότι η ανακαίνιση του κτιρίου κόστισε περίπου 5,2 εκατομμύρια λίρες και πραγματοποιήθηκε με τη χρηματοδότηση ιδιωτικών κεφαλαίων, με σκοπό τη δημιουργία του πιο φανταχτερού σχολείου στον κόσμο.

«Σκεφτείτε πόση έμπνευση θα δώσει στους μαθητές η εκμάθηση του νεοκλασικού κινήματος στα μαθήματα της ιστορίας της τέχνης. Δεν θα βλέπουν απλά εικόνες σε κάποιο βιβλίο, αλλά θα ζουν μέσα σε ένα νεοκλασικό κτίριο και θα μπορούν να παρατηρήσουν την αρχιτεκτονική και τους τοίχους γύρω τους. Ένα τόσο όμορφα διακοσμημένο περιβάλλον θα λειτουργήσει σαν σταθερή πηγή έμπνευσης και εκτίμησης για τους λίγους τυχερούς που θα μπορούν να αποκαλούν αυτό το όμορφο κτίριο, σχολείο τους», αναφέρει το προωθητικό φυλλάδιο του σχολείου.

Ads

image

Παράλληλα, ο προαύλιος χώρος θα είναι ουσιαστικά το βασιλικό πάρκο απέναντι από το δρόμο. «Το Green Park θα αποτελέσει τον χώρο όπου θα παίζουν όσοι φοιτούν στο σχολείο. Είναι ένας ωραίος χώρος, με πολύ πράσινο και βρίσκεται μόλις 10 μέτρα από την πόρτα του σχολείου», δήλωσε ο Hepher.

Το γραφείο του διευθυντή θα είναι ντυμένο με ξύλινη επένδυση και για διακόσμιση θα χρησιμοποιηθούν φύλλα χρυσού. Ο Hepher από την πλευρά του αναφέρει, ότι πέρασε πολλά χρόνια με τους συνεργάτες του αναζητώντας τον κατάλληλο χώρο, όπου θα μπορούσε να στεγαστεί ένα «ανώτερο σχολείο που θα ανταποκρίνεται στις υψηλές προσδοκίες των οικογενειών που ζουν στην πλουσιότερη γειτονιά του Λονδίνου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το σχολείο ανήκει στην Minerva Education, έναν ταχέως αναπτυσσόμενο ανεξάρτητο φορέα παροχής σχολικών ιδρυμάτων, ο οποίος είναι μέλος μιας επιχείρησης ιδιωτικών μετοχών που διευθύνει ο πρώην τραπεζίτης JP Morgan Philip Rattle.

Το ιστορικό κτίριο, που βρίσκεται σε μία από τις πιο ακριβές περιοχές του Λονδίνου, απαγορεύτηκε από το δημοτικό συμβούλιο να χρησιμοποιηθεί για κοινωνικούς ή κοινοτικούς σκοπούς. Ήταν κάποτε η έδρα του Γάλλου πρέσβη και για 110 χρόνια στέγαζε το «St James’s gentlemen’s club», όπου ήταν μέλη του οι διάσημοι συγγραφείς Ian Fleming και Evelyn Waugh.

Οι περισσότεροι μαθητές του σχολειού προέρχονται από τις δύο πιο ακριβές περιοχές του Λονδίνου και αυτός είναι και ένας από τους λόγους που ο Hepher δε θεωρεί τα δίδακτρα ιδιαίτερα ακριβά. Ειδικότερα, τα δίδακτρα ανέρχονται σε 22.500 λίρες ετησίως και είναι ελαφρώς φθηνότερα από από ότι στο Westminster School και στο St Paul’s στο νοτιοδυτικό Λονδίνο, που κοστίζουν 26.000 και 24.000 λίρες το χρόνο αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους εγγραφών, η ζήτηση για τις θέσεις στο σχολείο είναι πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη και θα ανοίξουν τρεις τάξεις για την πρώτη, τη δευτέρα και την τρίτη γυμνασίου, ενώ αρχικά είχαν σκοπό να ανοίξουν μόνο μία.

«Πριν λίγο καιρό κάναμε ένα tea party στο πάρκο απέναντι από το σχολείο και ήταν μία φανταστική εκδήλωση. Μιλάμε για μία μείξη εθνικοτήτων από όλον τον κόσμο, υπέροχα αγόρια και κορίτσια και γοητευτικοί γονείς», ανέφερε ο Herper. Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους μαθητές γυμνασίου να πάρουν 

image

Δήλωσε μάλιστα, ότι στο σχολείο θα φοιτούν παιδιά χρηματιστών και τραπεζιτών, ενώ πολλοί γονείς έχουν τις δικές τους οικογενειακές επιχειρήσεις ή εργάζονται στην τηλεόραση και στον χώρο της μόδας. Δεν είναι μόνο από την Βρετανία, αλλά από όλη την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Γονείς που αναζητούν όλο και πιο συχνά σχολεία στο Λονδίνο για τα παιδιά τους αντί για οικοτροφεία. Ο Hepher, ωστόσο, όταν ρωτήθηκε αν υπάρχουν κάποιοι διάσημοι που έχουν δηλώσει τα παιδιά τους στο σχολείο, αρνήθηκε να απαντήσει.

«Υπάρχουν πολλά σχολεία προετοιμασίας για το κολέγιο, αλλά ο ανταγωνισμός έχει ανέβει και είναι εξαιρετικά δύσκολο για τα αγόρια και τα κορίτσια να βρουν ένα ανώτερο σχολείο», πρόσθεσε, μεταξύ άλλων ο διευθυντής. «Το Eaton Square θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει στα παιδιά μία σφαιρική εκπαίδευση σε όλους τους τομείς της ζωής. Αυτό σημαίνει ότι θα συμβάλλει και στην διαπαιδαγώγηση τους, εκτός από την ακαδημαϊκή τους εκπαίδευση. Πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στη σκληρή δουλειά και τη μάθηση. Δεν είναι όλα τα παιδιά μηχανές εξέτασης», κατέληξε.

Έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται για ένα σχολείο για όλα τα παιδιά. Τα περισσότερα παιδιά δεν θα δουν φύλλα χρυσού στους τοίχους του σχολείου τους, ούτε θα πάνε σε κλασάτα tea party, πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Πόσο απαραίτητες είναι όμως οι ξύλινες επενδύσεις των τοίχων, τα φύλλα χρυσού και τα κλασάτα tea party για ένα επιτυχημένο εκπαιδευτικό ίδρυμα;