Ο Τιμούρ Σοϊκάν, ερευνητής δημοσιογράφος της καθημερινής Birgun (Μια μέρα, αριστερά) το αποκάλυψε μέσω της μελέτης ενός δικαστικού φακέλου.

Ads

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Hiranur, κ. Γιουσουφ Ζιγια Γκουμουσελ αποδέχτηκε τον γάμο της κόρης του H.K.G. με έναν 29χρονο, μέλος της αίρεσης, όταν το κορίτσι ήταν 6 ετών. Αυτό το Ίδρυμα είναι κοντά στην αίρεση Ισμαήλ Αγά, μια από τις μεγαλύτερες στη χώρα, γνωστή για τις πολύ αυστηρές ισλαμικές πρακτικές της. Ο ιδρυτής αυτής της αίρεσης, ο ιμάμης Μαχμούτ Ουσταοσμάνογλου, ο οποίος είχε «δεχτεί» πολλές φορές τον Πρόεδρο Ερντογάν, είχε ζητήσει λίγο πριν πεθάνει «να μην παρευρεθούν γυναίκες στην κηδεία του».

Δραστηριοποιούμενη από το 1980, αυτή η αίρεση διευθύνει σχολεία Κορανίου και οργανώνει δραστηριότητες αλληλοβοήθειας μεταξύ των μελών της. «Έχουμε εκπαιδεύσει περισσότερους από 100.000 μαθητές μέχρι στιγμής» (Ταλιμπάν) ισχυρίζεται η αίρεση στην ιστοσελίδα της. Ωστόσο υπάρχουν δύο δολοφονίες στα τζαμιά της αίρεσης, οι οποίες ακόμη δεν έχουν ερευνηθεί λεπτομερώς από τα δικαστήρια.

Η H.K.G υπέβαλε μήνυση στην Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης πριν από δύο χρόνια. Εξήγησε αναλυτικά τις ατυχίες της στην κατάθεσή της. Θρησκευτικός γάμος στα 6, πολιτικός γάμος 12 ετών, συνεχής σεξουαλική παρενόχληση… Αρχικά νόμιζε ότι ήταν παιχνίδι.

Ads

Ο εισαγγελέας έγραψε το κατηγορητήριο που απαιτούσε 27 χρόνια φυλάκιση για τους δύο γονείς και τον σύζυγο. Ο αδερφός και οι αδερφές της H.K.G αρνούνται τα γεγονότα και κατηγορούν τον δημοσιογράφο Σοϊκάν που είναι ήδη στόχος επιθέσεων ισλαμιστικών κύκλων. Η H.K.G είναι 24 σήμερα, έχει δύο παιδιά και κατάφερε να χωρίσει.

Το σκάνδαλο καταδικάστηκε από όλη την κοινή γνώμη στην Τουρκία, με εξαίρεση τον Πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος ωστόσο εκφράζει άποψη για όλα και για οτιδήποτε.

Κάποιες προσωπικότητες του ισλαμικού κόσμου προσπαθούν να δικαιολογήσουν αυτό το φρικτό περιστατικό: «Υπάρχει η συμφωνία της οικογένειας και του μικρού κοριτσιού», «Παιδί; Παιδί σε σχέση με τι;», λένε. Υπάρχει μάλιστα ένας που θυμάται ότι «ο Προφήτης Μαχομέτ πήρε την Αΐσα για γυναίκα του όταν ήταν 8 ετών»!

Ο Ατατούρκ είχε απαγορεύσει νομικά το 1925 τις θρησκευτικές αιρέσεις. Η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) ιδρύθηκε το 1924 για να αντικαταστήσει το Οθωμανικό Υπουργείο Ιδρυμάτων.

Η Diyanet έχει σήμερα περισσότερα από 130 χιλιάδες στελέχη (ιμάμηδες, μουεζίνους, δασκάλους Κορανίου και δημόσιους υπαλλήλους) και προϋπολογισμό 13 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών (περίπου 650 χιλιάδες ευρώ) πολύ περισσότερα από πολλά άλλα υπουργεία. Θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι στην Τουρκία υπάρχουν μόνο 107.000 ενεργοί γιατροί. Η θέση του Προέδρου της Diyanet έχει πρόσφατα εκτοξευθεί στην ιεραρχία πρωτοκόλλου του Κράτους.

Η Diyanet δημιουργήθηκε από τον Ατατούρκ, κυρίως για να προωθήσει την ανεξιθρησκεία και επίσης για να μειώσει την πολιτική επιρροή των ισλαμιστών στη νέα Δημοκρατία. Αλλά η συντηρητική δεξιά της Τουρκίας πάντα ήθελε να χρησιμοποιήσει τη θρησκεία για τους πολιτικούς της στόχους. Η Diyanet φροντίζει για τα 90 χιλιάδες τζαμιά της χώρας, τη διδασκαλία του Κορανίου, την οργάνωση του προσκυνήματος.

Υπάρχουν περίπου 30 θρησκευτικές αιρέσεις με 400 παραρτήματα οργανωμένα σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με έκθεση της Diyanet.

Όλες αυτές οι αιρέσεις έχουν υποστηρίξει δεξιά κόμματα από την ίδρυση της Δημοκρατίας το 1923, κοσμικά σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Αυτές οι σέκτες έχουν τώρα την επιθυμία να αντικαταστήσουν τα στελέχη της Κοινότητας Γκιουλέν, του πρώην συμμάχου του νέου Νο. 1 δημόσιου εχθρού του Ερντογάν, που έχουν εκδιωχθεί από την εξουσία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

Οι αρχές παραμένουν σιωπηλές για αυτό το σκάνδαλο και ο αρμόδιος για την υπόθεση δικαστής έχει ορίσει την πρώτη ακροαματική διαδικασία για τον Μάιο του 2023! 

*Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr, τις εξελίξεις στην Τουρκία.