Ένα κοινωνικό πείραμα της Unicef αποδεικνύει το πώς η εμφάνιση ενός ανθρώπου καθορίζει την συμπεριφορά των άλλων ανθρώπων απέναντί του, ακόμη κι όταν πρόκειται για ένα παιδί που βρίσκεται μόνο του στο δρόμο.

Ads

Πρωταγωνίστρια του κοινωνικού πειράματος της Unicef η Ανάνο, μια 6χρονη ηθοποιός η οποία υποδύθηκε δύο διαφορετικούς ρόλους.

Αρχικά εμφανίστηκε ντυμένη με όμορφα ρούχα και περιποιημένα μαλλιά να στέκεται μόνη της στο δρόμο. Οι άνθρωποι σταματούσαν, της μιλούσαν και τη ρωτούσαν γιατί είναι εκεί, πού είναι το σπίτι της και αν χρειάζεται βοήθεια.

Στη συνέχεια η Ανάνο άλλαξε εμφάνιση και υποδύθηκε ένα παιδί του δρόμου. Στάθηκε στο ίδιο σημείο και περίμενε για ώρες. Όμως κανείς δεν την πλησίασε, κανείς δεν της μίλησε και κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για την τύχη της.

Ads

Δείτε το βίντεο:

Το πείραμα επαναλήφθηκε σε ένα εστιατόριο. Η Ανάνο μπήκε στην αρχή με την πρώτη της εμφάνιση και πλησίασε τους ανθρώπους που κάθονταν στα τραπέζια. Όλοι της έπιασαν κουβέντα και τη φιλοξένησαν στο τραπέζι τους.

Όταν άλλαξε και πάλι εμφάνιση τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά. Μια κυρία απλώς απομάκρυνε την τσάντα της από τη μικρή, κάποιοι της ζήτησαν να φύγει από το τραπέζι τους ενώ ένας κύριος ζήτησε από τον υπεύθυνο του μαγαζιού να τη διώξει.

Το πείραμα στο σημείο αυτό διακόπηκε καθώς η μικρή δεν άντεξε ψυχολογικά και έβαλε τα κλάματα. Μάλιστα μιλώντας στην κάμερα εξήγησε ότι ένιωσε πολύ άσχημα για τον τρόπο που της φερόταν ο κόσμος απλά και μόνο επειδή τα ρούχα της ήταν βρόμικα.

Όπως αναφέρεται στο βίντεο της UNICEF η 6χρονη «αναστατώθηκε πολύ». «Φανταστείτε πώς είναι για εκατομμύρια παιδιά που βιώνουν το ίδιο. Η αλλαγή ξεκινά όταν εσείς αποφασίσετε να ενδιαφερθείτε» τονίζει η UNICEF.