Ύστερα από αίτημα του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press, που επικαλέστηκε την νομοθεσία για την ελεύθερη πληροφόρηση, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έδωσε στην δημοσιότητα απόρρητο email, τα οποία ρίχνουν φως στο ζήτημα της κηδείας του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Σύμφωνα με τις αναφορές στο email, κανένας ναύτης του πλοίου USS Carl Vinson δεν παρακολούθησε την κηδεία στην οποία τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες του Ισλάμ. Υπενθυμίζεται ότι πτυχές της επιχείρησης της CIA εναντίον του πρώην ηγέτη της Αλ Κάιντα παραμένουν μέχρι και σήμερα άγνωστες εξαιτίας της μυστικότητας που την περιβάλλει.

Ads

 
Στα εσωτερικά ηλεκτρονικά μηνύματα του αμερικανικού στρατού το σώμα του πρώην αρχηγού της Αλ Κάιντα αναφέρεται ως «το πακέτο» που μετέφερε η «Fedex», (σ.σ. εταιρία μεταφορών των ΗΠΑ).
 
Η κηδεία
 
Η μυστικότητα γύρω από την περίπτωση διατηρήθηκε και πάνω στο πολεμικό πλοίο, USS Carl Vinson, όταν αναμένονταν τα ελικόπτερα που μετέφεραν το σώμα του Μπιν Λάντεν από το Αμποταμπάντ του Πακιστάν.
 
image
Το USS Carl Vinson

«Κάποιο νέο για το πακέτο για εμάς;» είχε ρωτήσει ο o Τσάρλς Γκαουέτ, τότε υποπλοίαρχος του πέμπτου στόλου των ΗΠΑ, τον Σάμουελ Πέρεζ, που ήταν διοικητής της ομάδας που πραγματοποίησε το χτύπημα. «Η Fedex παρέδωσε το πακέτο. Και τα δυο φορτηγά επιστρέφουν στην βάση», απάντησε εκείνος.
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του αξιωματικού του πλοίου, κανείς από τους ναύτες δεν παρακολούθησε τις διαδικασίες. Η κηδεία, για την οποία δεν ήξεραν παρά ελάχιστα μέλη του πληρώματος, πραγματοποιήθηκε αυθημερόν του θανάτου του, στις 2 Μαΐου του 2011.
 
«Οι παραδόσεις του Ισλάμ τηρήθηκαν. Το σώμα πλύθηκε και τυλίχθηκε σε λευκό σεντόνι. Ένας αξιωματικός διάβασε την επικήδεια προσευχή, που μεταφράστηκε στα αραβικά από ντόπιο. Μετά τα λόγια, το σώμα τοποθετήθηκε πάνω σε επίπεδη επιφάνεια και έπεσε στην θάλασσα», γράφει σε ένα email, ο Γκαουέτ.
 
…μην τον είδατε!
 
Παρόλο που η κυβέρνηση Ομπάμα έχει αποδειχθεί ιδιαιτέρως υπέρμαχη της διαφάνειας, απαντώντας στο Associated Press το Υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι δεν μπορεί να βρει κάποιο φωτογραφικό ή βιντεοσκοπημένο ντοκουμέντο της επίθεσης, ή του σώματος του Μπιν Λάντεν πάνω στο Vinson.
 
Επιπλέον, δεν μπορεί να εντοπίσει ούτε κάποιο πιστοποιητικό θανάτου ή νεκροψίας ή κάποιου τεστ DNA που πιστοποιεί τον θάνατο του Μπιν Λάντεν. Επίσης, δεν υπάρχει κάποιο έγγραφο που να δείχνει την μέθοδο που θα ακολουθούσε η κυβέρνηση στην διάθεση του σώματός εάν τελικά τον σκότωναν.
 
«Η έλλειψη στοιχείων της επιχείρησης είναι αποτέλεσμα της επισταμένης μυστικότητας γύρω από αυτή», γράφει σε email ο Γκαουέτ στον Ναύαρχο Μάικ Μούλεν και στον Στρατηγό Τζέιμς Ματίς.
 
Ακόμη, τα ημερολόγια των ελικοπτέρων που χρησιμοποιήθηκαν ή αναφορές για τον οπλισμό της ομάδας, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας δεν είναι διαθέσιμα. Ένα εκ των ελικοπτέρων, βέβαια, κατέπεσε κοντά στο Αμποταμπάντ κατά την επιχείρηση και κάτοικοι της περιοχής το φωτογράφισαν.
 
image

image

Ads

Η CIA που οργάνωσε και διεξήγαγε την επιχείρηση τελεί υπό ειδικού νομικού καθεστώτος και έχει το δικαίωμα να μην δώσει ποτέ στην δημοσιότητα οποιοδήποτε στοιχείο.
 
Το πρακτορείο ειδήσεων, πάντως, έχει ασκήσει έφεση για την απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης να χορηγήσει μόνο αυτό το email.