Στη παγκόσμια συλλογική μνήμη και στη σύγχρονη ιστορία έχει χαραχτεί η στιγμή που ένας διαδηλωτής στην Τιεν Αν Μέν, στην Κίνα, στέκεται μπροστά στα άρματα μάχης που είχαν βγει στους δρόμους για να καταστείλουν τη φοιτητική εξέγερση του 1989 στο Πεκίνο.

Ads

Η φωτογραφία αποτύπωσε με εμβληματικό τρόπο τη μοναχικότητα του αγώνα ενάντια σε μια πολύ ισχυρότερη δύναμη. Η ίδια περίπου σκηνή επαναλήφθηκε στο Μεξικό, στην Celaya. Αυτή τη φορά πρωταγωνιστής δεν ήταν ένας νεαρός άνδρας, αλλά ένα 12 χρόνο αγόρι. Απέναντί του δεν ήταν άρματα μάχης αλλά μια πορεία περίπου 10.000 ενάντια στους gay.

image

Οι διαδηλώσεις κατά των ομοφυλόφιλων οργανώθηκαν σε όλο το Μεξικό από το «Εθνικό Μέτωπο για την Οικογένεια» και διάφορες θρησκευτικές ομάδες, με αφορμή την πρόταση του Προέδρου του Μεξικόυ, Ενρίκε Πένια Νιέτο, να επιτραπούν καθολικά οι γάμοι μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών. Σημειώνεται πως οι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών επιτρέπονται μόνο στην Πόλη του Μεξικού και ακόμη έξι περιοχές της χώρας, ενώ είναι παράνομοι στις υπόλοιπες από τις 31 πολιτείες. 

Ads

Στη Celaya ένα 12χρονο αγόρι βγήκε στο δρόμο και στάθηκε με τα χέρια υψωμένα απέναντι από την πορεία. Τη σκηνή απαθανάτισε ο φωτογράφος Μανουέλ Ροντρίγκεζ. «Στην αρχή νόμιζα πως το παιδί απλά έπαιζε», δήλωσε ο Ροντρίγκεζ στην εφημερίδα Regeneración. Ωστόσο όταν το ρώτησε γιατί στάθηκε μπροστά στους διαδηλωτές ο 12χρονος απάντησε: «Έχω ένα θείο που είναι gay. Και μισώ τους ανθρώπους που μισούn».