Ένας 29χρονος Γάλλος δικάστηκε χθες σε ένα προάστιο του Παρισιού, κατηγορούμενος για σεξουαλική κακοποίηση ενός κοριτσιού ηλικίας 11 ετών.

Ads

Η υπόθεση έχει αναζωπυρώσει, με τον πιο αποτρόπαιο τρόπο, τη συζήτηση στη Γαλλία ως προς το νομικό πλαίσιο για την ηλικία που ένα άτομο είναι ικανό να συναινέσει ή όχι σε μια ενδεχόμενη σεξουαλική επαφή. Όπως αναφέρει ο Guardian, η Γαλλία δεν έχει συγκεκριμένη αναγνωρισμένη ηλικία αλλά το ανώτατο δικαστήριο της χώρας έχει αποφανθεί ότι τα παιδιά ηλικίας πέντε ετών και κάτω δεν δύνανται να συναινέσουν.

Οι δικηγόροι του κατηγορουμένου 29χρονου υποστήριξαν ότι η κοπέλα συναινούσε και είχε επίγνωση του τι έκανε εκείνη τη στιγμή, ενώ οι δικηγόροι της ανήλικης ανέφεραν ότι το νεαρό της ηλικίας της και η ψυχολογική σύγχυση που δημιουργήθηκε οδήγησαν στο να μην αντισταθεί σε αυτόν. Σε μια απόφαση που συγκλόνισε την κοινή γνώμη, το γραφείο του εισαγγελέα στην πόλη Pontoise αποφάσισε να δικάσει τον άνδρα όχι με την κατηγορία του βιασμού, αλλά με αυτή της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου.

Οι δικηγόροι υπεράσπισης αναφέρουν ότι ο άνδρας και το κορίτσι είχαν συναντηθεί σε ένα πάρκο και το κορίτσι τον είχε ακολουθήσει οικειοθελώς σε ένα διαμέρισμα, δίνοντας τη συγκατάθεσή του. Επιπλέον υποστηρίζουν πως ο άνδρας θεωρούσε πως η ανήλικη ήταν πάνω από 16 ετών.

Ads

Η οικογένεια του κοριτσιού κατήγγειλε το βιασμό στην πόλη Montmagny, αλλά οι εισαγγελείς πιστεύουν ότι ο ύποπτος δεν χρησιμοποίησε βία ή εξαναγκασμό. Ο γαλλικός νόμος ορίζει τον βιασμό ως τη σεξουαλική επαφή που διαπράττεται «μέσω της βίας, του εξαναγκασμού και της απειλής». Αν καταδικαστεί για σεξουαλική κακοποίηση, ο κατηγορούμενος, που είναι και πατέρας δύο παιδιών, αντιμετωπίζει ποινή ενός μέχρι πέντε ετών στη φυλακή. Ο βιασμός ανηλίκου κάτω των 15 ετών από την άλλη, τιμωρείται με φυλάκιση έως και 20 ετών.

Ο προεδρεύων δικαστής δήλωσε ότι ο εισαγγελέας είχε επιλέξει το λάθος είδος κατηγορίας και διέταξε την αποστολή της υπόθεσης στους ανακριτές για εμπεριστατωμένη έρευνα. Ως αποτέλεσμα, η δίκη αναβλήθηκε. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν αποτέλεσμα της ευρείας δημοσιότητας που δόθηκε στην υπόθεση και της κοινωνικής κατακραυγής που έχει προκαλέσει μέχρι τώρα στη γαλλική κοινωνία.

Η υπόθεση βέβαια είναι μία από τις πολλές που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις για το νομικό σύστημα της Γαλλίας σχετικά με το χειρισμό σεξουαλικών κακοποιήσεων, αφού οι σχετικοί νόμοι της χώρας θεωρούνται υπερβολικά χαλαροί από ομάδες δικαιωμάτων των παιδιών και φεμινίστριες. Η κυβέρνηση του Προέδρου Emmanuel Macron πρότεινε ένα νομοσχέδιο για την εισαγωγή μιας ελάχιστης νόμιμης ηλικίας για τη σεξουαλική συναίνεση. Θα περιλάμβανε μια διάταξη σύμφωνα με την οποία η σεξουαλική επαφή με παιδιά κάτω από μια ορισμένη ηλικία είναι, εξ’ ορισμού, καταναγκαστική.

Η προτεινόμενη ελάχιστη ηλικία δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αλλά θα μπορούσε να είναι μεταξύ 13 και 15. Το νομοσχέδιο, ένα ευρύ μέτρο που αποσκοπεί στην καταπολέμηση της σεξουαλικής και σεξιστικής βίας, αναμένεται να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο τον επόμενο μήνα.