Από βίαια επεισόδια συνοδεύτηκαν οι σημερινές προεδρικές εκλογές στην Υεμένη, που καθιστούν οριστική και επίσημη την αποχώρηση του Άλι Αμπντάλα αλ Σάλεχ από την εξουσία έπειτα από 33 χρόνια, μετά τη λαϊκή εξέγερση εναντίον πέρυσι.

Ads

 
Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα σε συγκρούσεις στη νότια Υεμένη. Οι δυνάμεις ασφαλείας συγκρούστηκαν με μέλη φυλών τα οποία προσπαθούσαν να εμποδίσουν τους ψηφοφόρους να μπουν στα εκλογικά τμήματα, ενώ επιτέθηκαν σε μερικά από αυτά.

Στη νότια πόλη αλ Μακάλα, τουλάχιστον 16 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και σε άτομα που τάσσονταν εναντίον της ψηφοφορίας.

Τα μισά εκλογικά τμήματα στην πόλη Άντεν έκλεισαν έπειτα από επιθέσεις αυτονομιστών του νότου, δήλωσε νωρίτερα ένας κυβερνητικός αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Τα μισά εκλογικά τμήματα στην Άντεν έκλεισαν αφού εισέβαλαν σε αυτά ένοπλοι άνδρες του Κινήματος του Νότου», το οποίο έχει καλέσει σε μποϊκοτάζ των εκλογών, σημείωσε ο αξιωματούχος υπό τον όρο να τηρηθεί η ανωνυμία του.
 
Στις σημερινές προεδρικές εκλογές υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος, ο ως σήμερα αντιπρόεδρος Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι. Πάντως, οι γιοι του Σάλεχ συνεχίζουν να βρίσκονται επικεφαλής σημαντικών μονάδων του στρατού και υπηρεσιών ασφαλείας.
 
«Οι εκλογές είναι ο μόνος δρόμος για να βγούμε από την κρίση που έπληξε την Υεμένη την περασμένη χρονιά», σημείωσε ο Χάντι σε δηλώσεις του αφού ψήφισε.

Ads

Ο υπουργός Πληροφοριών Άλι αλ Αμράνι ανέφερε ότι η ψηφοφορία ήταν η αρχή ενός νέου δρόμου για την Υεμένη και ότι η προσέλευση ήταν μεγάλη, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SABA.
 
«Η διεθνής κοινότητα και ο ΟΗΕ παρακολουθούν στενά τη διαδικασία», δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στην Υεμένη Τζαμάλ Μπενομάρ σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα Σαναά.
 
Ο Σάλεχ, ο οποίος βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες για θεραπεία από τα εγκαύματα που υπέστη κατά την απόπειρα δολοφονίας του τον περασμένο Ιούνιο, είναι ο τέταρτος Άραβας ηγέτης που ανατρέπεται μετά τις εξεγέρσεις στην Τυνησία και στην Αίγυπτο και την εξέγερση και τον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη.
 
«Πλέον κηρύσσουμε το τέλος της εποχής του Άλι Αμπντάλα Σάλεχ και θα οικοδομήσουμε μια νέα Υεμένη», δήλωσε η Ταουακούλ Κάρμαν, η οποία βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 2011, ενώ περίμενε να ψηφίσει στο εκλογικό τμήμα του Πανεπιστημίου της Σαναά.
 
Πάνω από 10 εκατ. Υεμενίτες είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, επί του συνόλου των 24 εκατ. πολιτών της χώρας.

Συγχαρητήρια από τις ΗΠΑ για τις εκλογές
 
«Είμαστε ενθαρρυμένες και συγχαίρουμε τους Υεμενίτες που έχουν αρχίσει αυτή τη διαδικασία και στεκόμαστε δίπλα τους στα επόμενα βήματά τους», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νάλαντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
 
Η Αμερικανίδα εκπρόσωπος αναγνώρισε ωστόσο ότι η ψηφοφορία με έναν μόνο υποψήφιο δεν αποτελεί «μία πραγματική δημοκρατία», εκτιμώντας ότι πρόκειται απλώς για ένα «πρώτο βήμα».
 
«Όταν οι (Υεμενίτες) θα αποκτήσουν ένα νέο Σύνταγμα, ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να οργανώσουν δίκαιες και ελεύθερες εκλογές με περισσότερους υποψήφιους από περισσότερα κόμματα», πρόσθεσε.