Μια επιτροπή η οποία θα επιβλέψει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της ισπανικής περιφέρειας τον προσεχή μήνα, όρισε ο ηγέτης της Καταλονίας, Αρτούρ Μας, παρακάμπτοντας την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης, η οποία προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να κηρύξει τη διαδικασία παράνομη.

Ads

 
Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη κίνηση για την προετοιμασία της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στις 9 Νοεμβρίου μετά την Δευτέρα, οπότε το Συνταγματικό Δικαστήριο συμφώνησε να εξετάσει τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος.
 
Η Καταλονία αμέσως μετά ότι θα αναστείλει προσωρινά την εκστρατεία για το δημοψήφισμα, καθώς ετοιμάζεται να εφεσιβάλει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
 
Ο Άρτουρ Μας πρόκειται να έχει συναντήσεις στη Βαρκελώνη με τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν έπειτα από τη δικαστική απόφαση.
 
Το γραφείο του πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι αρνήθηκε να σχολιάσει της εξέλιξη. Η Μαδρίτη υποστηρίζει ότι το δημοψήφισμα θα διαλύσει τη χώρα την ώρα που με αργούς ρυθμούς ανακάμπτει μετά την οικονομική ύφεση και υποστηρίζει ότι το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία αντιτίθεται στο ισπανικό Σύνταγμα του 1979.