Αναφορές για δεκάδες νεκρούς φιλορώσους αυτονομιστές, με μέσα ρωσικά μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 100, έρχονται από το Ντονέτσκ μετά την επιχείρηση του ουκρανικού στρατού για την ανακατάληψη του αεροδρομίου στην πόλη. Το Κίεβο ανακοίνωσε πως μετά από πολύωρες μάχες οι στρατιωτικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το αεροδρόμιο.

Ads

Οι τοπικές αρχές του Ντόνετσκ έκαναν λόγο για δεκάδες νεκρούς, κυρίως ένοπλοι αυτονομιστές και δύο άμαχοι, μειώνοντας ωστόσο τον αριθμό σε περίπου 50. Για δεκάδες νεκρούς κάνουν λόγο και οι αυτονομιστές. Τα ρωσικά μέσα ενημέρωση αναφέρουν πως οι νεκροί από τις μάχες είναι τουλάχιστον 100. Εικόνες που έρχονται στη δημοσιότητα δείχνουν σορούς στοιβαγμένες η μία πάνω στην άλλη. Μάχες σημειώνονται και στο Σλαβιάνσκ και στη Μαριούπολη. 

* Προσοχή σκληρές εικόνες
 

Η επιχείρηση του ουκρανικού στρατού ξεκίνησε τη Δευτέρα αμέσως μετά την ολοκλήρωση των προεδρικών εκλογών της Ουκρανία στις οποίες επικράτησε ο Πέτρο Ποροσένκο. Οι επιθέσεις ξεκίνησαν με τη συμμετοχή χερσαίων δυνάμεων και πυροβολικού, κυρίως με όλμους. Σταδιακά στις επιχειρήσεις εντάχθηκαν και εναέριες δυνάμεις. Μάλιστα όπως αναφέρει το RT ο μεγάλος αριθμός νεκρών εν μέρει οφείλεται στις αεροπορικές επιθέσεις.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, που έχει δηλώσει πως σέβεται το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, κάλεσε την Τρίτη την νέα ουκρανική κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα την στρατιωτική επιχείρηση στις ανατολικές επαρχίες. Ο Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι δήλωσε πως ο διάλογος μεταξύ Κιέβου και εκπροσώπων των περιφερειών με αποσχιστικές τάσεις θα βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης στην πολιτική κρίση στη χώρα.

Εν τω μεταξύ ο Οργανισμός για την την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε πως έχει χάσει από το απόγευμα της Δευτέρας τα ίχνη τετραμελούς ομάδας παρατηρητών, που βρισκόταν στο ανατολικό τμήμα του Ντονέτσκ. Πρόκειται για παρατηρητές που κατάγονται από την Ελβετία, την Εσθονία, την Τουρκία και τη Δανία. Εκτιμήσεις αναφέρουν πως ενδεχομένως να κρατούνται από ένοπλους αυτονομιστές. 

 

«Η ανατολική Ουκρανία δεν θα γίνει Σομαλία. Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση δεν πρέπει και δεν μπορεί να κρατήσει δύο ή τρεις μήνες. Πρέπει και θα κρατήσει ώρες» διαμήνυσε μετά την εκλογή του ο νέος Ουκρανός πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, ενώ ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ υπογράμμισε μιλώντας στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στο Κίεβο πως «αυτή τη στιγμή, η πραγματοποίηση διμερών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία απουσία των ΗΠΑ και της ΕΕ είναι αδύνατη».