Σε κινήσεις οι οποίες πιθανά να παραπέμπουν σε κλιμάκωση της ρωσικής εμπλοκής στην Λιβύη υποστηρίζουν ότι προβαίνει η Μόσχα, αμερικανικές και αιγυπτιακές πηγές.

Ads

Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, η Μόσχα φαίνεται να έχει αναπτύξει ειδικές δυνάμεις σε μια αεροπορική βάση στη δυτική Αίγυπτο κοντά στα σύνορα με την Λιβύη τις τελευταίες μέρες.

Διπλωματικές πηγές των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι οποιαδήποτε αντίστοιχη ρωσική αποστολή θα μπορούσε να είναι μέρος του ρωσικού σχεδιασμού για την υποστήριξη του Λιβυκού στρατιωτικού διοικητή Khalifa Haftar, ο οποίος υπέστη πλήγμα μετά από μια επίθεση στις 3 Μαρτίου από τις Αμυντικές Ταξιαρχίες της Βεγγάζης (BDB) στα λιμάνια -πετρελαϊκούς σταθμούς τα οποία ελέγχονται από τις δυνάμεις τους.

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παρατηρήσει κάτι που έμοιαζε με ρωσικές ειδικές δυνάμεις και drones στο Sidi Barrani, περίπου 60 μίλια (100 χλμ) από τα σύνορα Αιγύπτου-Λιβύης. Αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες, αναφερόμενες μια μονάδα Ρώσων καταδρομέων, αλλά αρνήθηκαν να συζητήσουν τη φύση της αποστολής τους. Πρόσθεσαν ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε επίσης μια άλλη αιγυπτιακή βάση ανατολικά στη Μάρσα Ματρούχ στις αρχές Φεβρουαρίου.

Ads

Οι στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας δεν είχε προηγουμένως ανακοινωθεί. Το υπουργείο άμυνας της Ρωσίας δεν σχολίασε τη Δευτέρα (13 Μαρτίου) και η Αίγυπτος αρνήθηκε την ύπαρξη οποιασδήποτε ρωσικής στρατιωτικής δύναμης στο έδαφός της. «Δεν υπάρχει κανένας ξένος στρατιώτης από οποιαδήποτε ξένη χώρα το αιγυπτιακό έδαφος. Αυτό είναι ζήτημα κυριαρχίας», δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Tamer Al-Rifai.

Ο αμερικανικός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει.

Τα ερωτήματα σχετικά με το ρόλο της Ρωσίας στη Βόρεια Αφρική συμπίπτουν με τις αυξανόμενες ανησυχίες στην Ουάσιγκτον σχετικά με τις προθέσεις της Μόσχας στην Λιβύη.

Η υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση στην Τρίπολη βρίσκεται σε αδιέξοδο με τον Haftar και Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν συναντηθεί και με τις δύο πλευρές τους τελευταίους μήνες. Η Μόσχα φαίνεται προετοιμασμένη να ανανεώσει τη δημόσια υποστήριξή της στο Haftar παρόλο που οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν ήδη δείξει την ενόχλησή τους για την επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία με την στήριξη του Πρόεδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Κορυφαίος στρατιωτικός διοικητής των ΗΠΑ ο οποίος επιβλέπει στρατεύματα στην Αφρική, ο Thomas Waldhauser, δήλωσε στη Γερουσία των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία προσπαθεί να ασκήσει επιρροή στη Λιβύη για να επηρεάσει τελικά τους συσχετισμούς εξουσίας.