«Είναι δικαίωμα του πρωθυπουργού να συνεργάζεται με οποιονδήποτε υπουργό επιθυμεί, όμως δεν μπορώ να δεχτώ την πίεση που ασκείται πάνω μας για να παραιτηθούμε και να κάνουμε μια δήλωση ώστε να αποκλιμακωθεί η κατάσταση. Ό,τι έχει γίνει, έγινε εν γνώσει του πρωθυπουργού. Ο πρώτος που έπρεπε να παραιτηθεί είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», δήλωσε ο Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, υπουργός Περιβάλλοντος που παραιτήθηκε την Τετάρτη για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο κυβερνητικής διαφθοράς. Του Νιαζί Νταλιαντζή.

Ads

 
Ο Ερντογάν Μπαϊρακτάρ δεν αποχώρησε μόνο από την κυβέρνηση, αλλά παρέδωσε και την βουλευτική και την κομματική (ΑΚP) του ταυτότητα. Ο Μπαϊρακτάρ ήταν ένας από τους τέσσερις υπουργούς που εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς, το οποίο αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα.
 
Στο πλαίσιο των ερευνών από τις εισαγγελικές αρχές έχουν συλληφθεί δεκάδες άτομα με τις κατηγορίες της δωροδοκίας και δωροληψίας, του παράνομου εμπορίου χρυσού και τις αρχαιοκαπηλίας, κατά περίπτωση. Μεταξύ αυτών είναι και οι γιοι δύο υπουργών (Οικονομίας και Εσωτερικών) – οι οποίοι επίσης παραιτήθηκαν την Τετάρτη -, αλλά και ένας ιρανός επιχειρηματίας και ο γενικός διευθυντής της τράπεζας Halkbank.
 
Ακόμη δεν έχει παραιτηθεί ο τέταρτος υπουργός που εμπλέκεται στο σκάνδαλο, ο υπουργός ευρωπαϊκών θεμάτων Εγκεμέν Μπαγίς. Σημειώνεται πως εκτός από τους υπουργούς, την Τετάρτη παραιτήθηκε και ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος AKP και πρώην υπουργός εσωτερικών Ιντρίς Ναϊμ Σαχίν. 

Ανταποκρίσεις για το Tvxs από την Τουρκία:

Ο Μπαϊρακτάρ ήταν ένας από τους υπουργούς που συνόδευσαν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Πακιστάν την προηγούμενη εβδομάδα. Για την υπόθεση είχε συλληφθεί και ο δικός του γιος ωστόσο στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση. Η δήλωσή του περί παραίτησης του Τούρκου πρωθυπουργού αναμένεται να προκαλέσει νέους σημαντικούς τριγμούς στην κυβέρνηση του Ερντογάν, η οποία οδεύει ολοταχώς για ανασχηματισμό. 

Ads