Η ομιλία της έγινε viral και η ίδια σύμβολο του αγώνα κατά των όπλων. Ο λόγος για την 18χρονη Έμα Γκονζάλες που ύψωσε το ανάστημά της απέναντι στους πολιτικούς του Κογκρέσου αλλά και τον ίδιο των Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. 

Ads

«Προς όλους τους πολιτικούς που αποδέχθηκαν τις δωρεές της NRA: Ντροπή σας», φώναξε η Έμα. «Ντροπή», φώναζε και το πλήθος. «Οι κυβερνώντες που τους φέρνουμε στην εξουσία ψεύδονται. Και εμείς τα παιδιά φαίνεται ότι είμαστε οι μόνοι που το επισημαίνουμε και είμαστε έτοιμοι να φωνάξουμε ΛΕΤΕ ΨΕΜΑΤΑ». 

Η Έμα πηγαίνει στο Λύκειο Marjory Stoneman Douglas της Φλόριντα. Είναι το σχολείο που πριν από λίγες ήμερες 14 μαθητές και τρεις καθηγητές έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες του 19χρόνου πρώην μαθητή, Νικόλας Κρουζ. 

Εκείνοι και οι συμμαθητές της αποφάσισαν να μην κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια. Διαδηλώνουν, υψώνουν τις φωνές τους, ζητούν τον έλεγχο των όπλων στη χώρα. Η Έμα στην ομιλία της που είδαν μέσα σε λίγες ώρες πάνω από 100.000 άνθρωποι, δεσμεύτηκε ότι το σχολείο της θα είναι ο τελευταίος στόχος φονικών επιθέσεων στη χώρα. Πώς το γνωρίζει; Επειδή, όπως είπε, μαζί με τους συμμαθητές της «θα αλλάξουν τον νόμο». 

Ads

«Λένε ότι οι αυστηρότεροι νόμοι κατά της οπλοκατοχής δεν μειώνουν την ένοπλη βία – εμείς τους απαντάμε: Λέτε ΒΛΑΚΕΙΕΣ! Λένε ότι ένας καλός τύπος με όπλο σταματάει έναν κακό με όπλο – ΛΕΤΕ ΨΕΜΑΤΑ! Υποστηρίζουν ότι τα όπλα είναι απλά εργαλεία όπως τα μαχαίρια και είναι το ίδιο επικίνδυνα με τα αυτοκίνητα – ΒΛΑΚΕΙΕΣ! Ότι εμείς τα παιδιά δεν ξέρουμε τι λέμε, ότι είμαστε πολύ νέοι για να καταλάβουμε πώς λειτουργεί η κυβέρνηση: ΨΕΜΑΤΑ!». 

«Ασφαλώς και δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί θα πρέπει να είναι πιο δύσκολο να κάνεις σχέδια με φίλους για το σαββατοκύριακο από το να αγοράσεις ένα αυτόματο ή ένα ημιαυτόματο όπλο. Στη Φλόριντα, για να αγοράσεις όπλο δεν χρειάζεσαι άδεια, δεν χρειάζεται άδεια οπλοφορίας και, από τη στιγμή που θα το αγοράσεις, δεν χρειάζεται να το δηλώσεις…Μπορείς να αγοράσεις όσα όπλα θέλεις».

Η 18χρονη μίλησε εξ ονόματος «των μαθητών που έχασαν τη ζωή τους, των μαθητών που εξακολουθούν να νοσηλεύονται, του μαθητή που υποφέρει από μετατραυματικό στρες, των μαθητών που εμφάνισαν κρίσεις πανικού στη διάρκεια της τελετής μνήμης των θυμάτων, γιατί – όπως είπε – τα ελικόπτερα δεν μας άφηναν σε ησυχία, πετώντας πάνω από το σχολείο 24 ώρες το 24ωρο. 

«Αν ο πρόεδρος θέλει να έρθει να μου πει κατάμουτρα ότι ήταν μια απίστευτη τραγωδία που δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί και συνεχίσει να μας λέει ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα γι’ αυτό, με χαρά μου θα τον ρωτήσω πόσα χρήματα πήρε από την NRA. Ξέρετε όμως κάτι; Δεν έχει σημασία, γιατί ήδη γνωρίζω. Τριάντα εκατομμύρια δολάρια. Και αν το διαιρέσουμε δια του αριθμού των νεκρών από πυροβολισμούς στις ΗΠΑ, μόνο τον πρώτο ένα, ενάμιση μήνα του 2018, τότε έχουμε 5.800 δολάρια. Τόσο αξίζει η ζωή αυτών των ανθρώπων για εσάς κύριε Τραμπ;».