Με συνθήματα, σφυρίχτρες, τύμπανα, σημαίες και αυτοσχέδια πλακάτ πολίτες και από τις δύο κοινότητες συγκεντρώθηκαν στην νεκρή ζώνη της Οδού Λήδρας και απαίτησαν την επανένωση της Κύπρου, εκφράζοντας την αποφασιστικότητά τους για λύση.

Ads

Φώναξαν συνθήματα υπέρ της ειρήνης στην ελληνική, την τουρκική και την αγγλική γλώσσα, κρατούσαν πλακάτ με σλόγκαν όπως «Ειρήνη Τώρα», «Θέλουμε Λύση Τώρα», «Βοηθάτε μας να Σμίξουμε», «Ηγέτες Ακούστε: Λύση Τώρα», «Οι Μονόκεροι Θέλουν Ειρήνη» και «Είμαστε Κύπριοι», τραγούδησαν κυπριακά τραγούδια και πορεύτηκαν στην νεκρή ζώνη της οδού Λήδρας κρατώντας τα χέρια σε ένδειξη της επιθυμίας τους για επανένωση.

«Δεν θέλουμε συρματοπλέγματα, δεν θέλουμε άλλα νεκροταφεία, θέλουμε ειρήνη και δημοκρατία. Θέλουμε ενότητα. Θέλουμε επανένωση του νησιού», είπε ο Ε/κ επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά Τάκης Χατζηδημητρίου, ο οποίος συμμετείχε στην εκδήλωση.

Εμείς, πρόσθεσε εν μέσω χειροκροτημάτων, «θα μείνουμε ενωμένοι και θα συνεχίσουμε τον αγώνα, με ζωντανό το όραμα μιας αυριανής Κύπρου. Θα βγούμε μπροστά. Θα το λύσουμε με το δικό μας τρόπο. Ο κάθε πολίτης χωριστά, ο κάθε Ε/κ μαζι με τον Τ/κ συμπατριώτη του, αλλά και όλοι μαζί με έργα συνεργασίας».

Ads

Εμείς, συνέχισε ο Τ. Χατζηδημητρίου, «μπορούμε. Θα βρούμε τον δρόμο της συνεργασίας που υπερβαίνει τα συρματοπλέγματα και καταργεί τους διαχωρισμούς».

«Και να μην μας πούνε αύριο ότι αυτό είναι προδοσία. Όχι. Είναι ελπίδα, είναι προοπτική. Δεν είμαστε αιχμάλωτοι κανενός. Δεν είμαστε ακόλουθοι ούτε χειροκροτητές», είπε, προσθέτοντας ότι «είμαστε συνειδητοί πολίτες αυτού του τόπου και έχουμε ένα όραμα για την πατρίδα και το λαό μας. Η εποχή των συγκρούσεων, των εθνικισμών, των φανατισμών πέρασε».

Σύμφωνα με τον ίδιο «είμαστε εδώ και διαλαλούμε ότι ο αγώνας συνεχίζεται. Η νίκη είναι κοντά και θα την κερδίσουμε». Θα την κερδίσουμε, πρόσθεσε, «εμείς, οι απλοί άνθρωποι του λαού , που ξέρουμε που πάμε και τι θέλουμε». Σήμερα, είπε ο κ. Χατζηδημητρίου, «δεν είναι τέρμα, αλλά απαρχή για νέο αγώνα. Θα τον πάρουμε μέχρι το τέλος. Μέχρι την επανενωμένη Κύπρο».

Σε δικό της μήνυμα η Τουρκοκύπρια δημοσιογράφος Εζρά Αϊγκίν ευχαρίστησε τον κόσμο που ήρθε λέγοντας ότι «δεν είστε μέλη πολιτικού κόμματος που σας λέει να είσαστε εδώ. Δεν είσαστε μέλη μιας συντεχνίας που σας λέει να είστε εδώ. Είσαστε εδώ επειδή σας το λέει η καρδιά σας».

Και αυτό, σύμφωνα με την ίδια, είναι πολύ σημαντικό, αφού όπως είπε «η ισχύς προέρχεται από την καρδιά».

Ως Κύπριοι, ανέφερε η Ε. Αϊντίν, «ο μόνος τρόπος που μπορούμε να έχουμε μέλλον σ` αυτό το νησί είναι να υπάρξει λύση, μια επανενωμένη νήσος, μία Κύπρος». Είναι, πρόσθεσε, «ο μόνος τρόπος για να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον, ένα ασφαλές μέλλον, ένα μέλλον ευημερίας». Ο άλλος τρόπος αυτός της διχοτόμησης απλώς θα μας οδηγήσει σε επικίνδυνες ατραπούς, είπε.

Μιλώντας επίσης από πλευράς της ομάδας πολιτών ο Ανδρέας Λόρδος ανέφερε ότι «ο λόγος που βρισκόμαστε εδώ με διευρυμένα συνθήματα, θα έλεγα, είναι ότι αυτή η διαδήλωση ξεκίνησε υποστηρικτικά προς τις συνομιλίες των δύο ηγετών, αλλά ο κόσμος είδε με την πάροδο των ημερών και εκ του αποτελέσματος ένα έργο το οποίο έχει ξαναδεί».

Είναι παράξενο, πρόσθεσε, «δύο ηγέτες που θέλουν τη λύση που λένε ότι δεν θα συμφωνηθεί τίποτα ώσπου να συμφωνηθούν όλα να βάζουν μια συγκεκριμένη σειρά και να λένε ότι `αν δεν ακολουθηθεί αυτή η συγκεκριμένη σειρά τότε δεν θα καταλήξουμε`».

«Πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε την ειρήνη ή την αντιπαράθεση και αυτό το πράγμα πρέπει να το επικοινωνήσουμε στον κόσμο μας καθαρά».

Οι πολίτες συναντώνται εδώ και μία εβδομάδα καθημερινά στις 1900, στο σημείο διέλευσης της Οδού Λήδρας, κάτι που όπως λέχθηκε θα συνεχιστεί. Σε φυλλάδιο που διανεμήθηκε αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «είμαστε οι Κύπριοι που δεν μπορούν να κάθονται και να βλέπουν τους ηγέτες να αφήνουν την ευκαιρία της ειρήνης στην Κύπρο να γλιστρήσει μακριά». Προτρέπουν τους υπόλοιπους πολίτες της Κύπρου: «Ελάτε μαζί μας αν νοιώθετε το ίδιο στην καρδιά σας».

Πηγή: dialogos