Ο πρόεδρος της Κένυας, Οχούρου Κενυάτα, ανακοίνωσε τη λήξη της επιχείρησης στο εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ του Ναϊρόμπι, όπου είχαν εισβάλλει ένοπλοι σκοτώνοντας 67 άτομα (61 πολίτες και 6 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας), ενώ ακόμη 51 αγνοούνται. Οι αρχές έχουν συλλάβει 11 δράστες, μέλη της Σομαλικής οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ που συνδέεται με την Αλ Κάιντα,  ενώ κατά την επιχείρηση σκοτώθηκαν πέντε εξ αυτών.

Ads

 
«Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε» ανέφερε, σύμφωνα με το Al Jazeera, ανακοινώνοντας το τέλος της τετραήμερης πολιορκίας. «Ταπεινώσαμε και νικήσαμε τους επιτιθέμενους», πρόσθεσε. Όπως είπε αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αναγνώρισης των θυμάτων, ενώ θα υπάρξει ενημέρωση και «για την εθνικότητα των τρομοκρατών». Πληροφορίες αναφέρουν πως μεταξύ των δραστών είναι και «δύο ή τρεις» Αμερικανοί -σομαλικής καταγωγής- και μία Βρετανίδα.
 
Ο Οχούρου Κενυάτα κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος. Σημειώνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες μέρος της οροφής του εμπορικού κέντρου έχει καταρρεύσει, μετά από την πυρκαγιά της Δευτέρας, την οποία πιθανότατα άρχισαν οι δράστες, καίγοντας στρώματα.
 
Την επίθεση έχει αναλάβει η σομαλική οργάνωση Αλ Σαμπάμπ, που συνεργάζεται με την Αλ Κάινται. Όπως ανέφερε στο μήνυμά της η επίθεση γίνεται για αντίποινα της συμμετοχής του Κενυατικού στρατού στις επιθέσεις κατά των ισλαμιστών μελών της στη Σομαλία. Ο πρωθυπουργός της Σομαλίας, Αμπντί Φαράχ Σιρντόν, διαμήνυσε πως «όσοι βρίσκονται πίσω από την επίθεση θα λογοδοτήσουν».
 
Η Αλ Σαμπάμπ βρίσκεται σε πόλεμο με την σομαλική κυβέρνηση θέλοντας να εγκαθιδρύσει ένα βαθύ ισλαμικό κράτος στη Σομαλία. Στα νότια της χώρας υπάρχει δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης η οποία υποστηρίζει την σομαλική κυβέρνηση. Στην εν λόγω δύναμη, περίπου 4.000 στρατιωτών, συμμετέχουν και Κενυάτες.