Ελεύθερος με εγγύηση μέχρι την εκδίκαση της έφεσή του αφέθηκε σήμερα ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος χθες καταδικάστηκε σε 5ετη κάθειρξη. Η απόφαση έρχεται μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκε τόσο στο εσωτερικό της Ρωσίας όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Ads

 
Το δικαστήριο της περιφέρειας Κίροφ αποφάσισε την απελευθερωσή του με εγγύηση μέχρι την εκδίκαση της έφεσής του. Στο άκουσμα της απόφασης το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα.
 
Χθες πλήθος κόσμου διαδήλωσε στη Ρωσία διαμαρτυρόμενο για την καταδίκη Ναβάλνι που όπως υποστηρίζουν είχε πολιτικά κριτήρια αφού εκείνος αποτελεί βασικό αντίπαλο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
 
Πάνω από 200 άτομα συνελήφθησαν στη Μόσχα όπου χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης για να διαμαρτυρηθούν για την καταδίκη σε πενταετή φυλάκιση του ακτιβιστή και πολέμιου του Ρώσου προέδρου.
 
Σύμφωνα με την αστυνομία οι διαδηλωτές ήταν 2.500, ενώ η αντιπολίτευση κάνει λόγο για 10.000 συγκεντρωμένους.
 
Μετά την καταδικαστική εις βάρος του απόφαση, ο Ναβάλνι είχε αποσύρει την υποψηφιότητά του για τη δημαρχία της Μόσχας. Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν, τώρα που απελευθερώθηκε, θα επιστρέψει στην κούρσα.
 
Οι αντιδράσεις για την καταδίκη του πάντως ήταν σφοδρές και σε διεθνές επίπεδο.
 
«Απογοήτευση και ανησυχία» εξέφρασε ο Λευκός Οίκος, ενώ η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε τη δίκη «παρωδία». Σοβαρές επιφυλάξεις διατύπωσε και η Ευρωπαϊκή Ένωση.