Ο πρώην πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Φέρεντς Γκιούρτσανι, ο οποίος είχε συλληφθεί νωρίτερα σήμερα από την αστυνομία όπως και πολλοί άλλοι βουλευτές της αντιπολίτευσης στη διάρκεια διαδήλωσης έξω από τη Βουλή της χώρας, αφέθηκε ελεύθερος περίπου μια ώρα μετά την προσαγωγή του. Πάντως, το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας υιοθέτησε σήμερα τις μεταρρυθμίσεις στον εκλογικό νόμο και το πλαίσιο λειτουργίας της κεντρικής τράπεζας της χώρας, τις οποίες είχε εισηγηθεί ο συντηρητικός πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, παρά τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης.

Ads

 
Ο Γκιούρτσανι δήλωσε ότι δεν γνωρίζει εάν – και τι είδους – διαδικασία μπορεί να αρχίσει σε βάρος του ιδίου και των άλλων βουλευτών που συνελήφθησαν στην κινητοποίηση εναντίον της κυβέρνησης, την οποία αποκάλεσε «το καθεστώς Όρμπαν».
 
Η αστυνομία απομάκρυνε τον Γκιούρτσανι και πολλούς άλλους βουλευτές της κεντροαριστεράς και των πράσινων-φιλελεύθερων, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν αλυσοδεθεί στην πύλη του κτιρίου της ουγγρικής Βουλής.
 
Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και ο πρόεδρος του κόμματος των Σοσιαλιστών Ατίλα Μεστερχάζι, που αποπειράθηκε να εμποδίσει τις συλλήψεις.
 
Η κινητοποίηση της αντιπολίτευσης έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για μια σειρά νόμων που η αντιπολίτευση ερίζει ότι «σκοτώνουν την ελευθερία και είναι αντιδημοκρατικοί».
 
«Την 23η Δεκεμβρίου το [κόμμα] Fidesz εδραιώνει την εξουσία του… η κυβέρνηση περνά εσπευσμένα νόμους, οι οποίοι συνιστούν απειλή για τη δημοκρατία”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Άννα Κόβακς, εκπρόσωπος των πράσινων (LMP). “Η 23η Δεκεμβρίου είναι η γέννηση του καθεστώτος Όρμπαν», πρόσθεσε.
 
Το κόμμα είχε καλέσει σε μια μεγάλη συγκέντρωση στις 16:00 (17:00, ώρα Ελλάδας).

Υπερψηφίστηκαν οι μεταρρυθμίσεις
 
Στο μεταξύ, το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας υιοθέτησε σήμερα τις μεταρρυθμίσεις στον εκλογικό νόμο και το πλαίσιο λειτουργίας της κεντρικής τράπεζας της χώρας, τις οποίες είχε εισηγηθεί ο συντηρητικός πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, παρά τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης.
 
Ο νόμος, που υιοθετήθηκε με 260 ψήφους υπέρ και 38 κατά, προβλέπει μείωση του αριθμού των βουλευτών από 386 που είναι τώρα σε 199, αλλά και τη διεξαγωγή εκλογών σε ένα μόνο γύρο, μεταρρυθμίσεις που ωφελούν το κυβερνών κόμμα Fidesz, σύμφωνα με την αντιπολίτευση.
 
Ο νέος εκλογικός νόμος περιπλέκει επίσης την διαδικασία για τα μικρά κόμματα, που δεν θα μπορούν να επιδιώκουν τη δημιουργία συνασπισμών στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Εξάλλου πρόβλημα θα δημιουργηθεί και από την αύξηση από 750 σε 1.000 του αριθμού των υπογραφών υποστήριξης που χρειάζεται να συγκεντρώσει κάθε ένας που επιθυμεί να θέσει υποψηφιότητα.
 
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι σοσιαλιστές και οι πράσινοι, απείχαν από την ψηφοφορία και διοργάνωσαν διαμαρτυρία μπροστά στο κοινοβούλιο.
 
Εκτός από το νέο εκλογικό νόμο, το κοινοβούλιο υπερψήφισε και τη μεταρρύθμιση του πλαισίου λειτουργίας της κεντρικής τράπεζας, παρά τις αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανησυχεί ότι με αυτό τον τρόπο θα περιοριστεί η ανεξαρτησία της τράπεζας.