Την απελευθέρωση 190 φυλακισμένων, που θεωρούνταν «πολιτικοί κρατούμενοι» αποφάσισε το κοινοβούλιο της Γεωργίας, βάσει ενός νέου νόμου περί αμνηστίας. Το νόμο καταδίκασε ο πρόεδρος της χώρας Μιχαήλ Σαακασβίλι.
 

Ads

Οι 190 που αφέθηκαν ελεύθεροι σήμερα περιλαμβάνονται στους περίπου 3.000 κρατούμενους που θα αποφυλακιστούν τους επόμενους μήνες βάσει του νόμου για την αμνηστία, ενώ άλλοι 14.000 θα δουν τις ποινές τους να μειώνονται.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί είχαν φυλακιστεί κατηγορούμενοι για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας, η οποία ενεπλάκη σε πόλεμο με τη Γεωργία το 2008.
 
Ο Σαακασβίλι δήλωσε πως η αποφυλάκισή τους απειλεί την εθνική ασφάλεια, ωστόσο οι βουλευτές επιχειρηματολόγησαν πως πολλοί από αυτούς κρατούνταν για πολιτικούς λόγους.
 
Η ρήξη ανάμεσα στο κοινοβούλιο και στον πρόεδρο υπογραμμίζει την πολιτική ένταση στη δημοκρατία του Καυκάσου, η οποία είδε την κυβέρνησή της να αλλάζει χέρια με δημοκρατικό τρόπο πέρυσι για πρώτη φορά στη μετα-σοβιετική ιστορία της.
 
Το κόμμα του Σαακασβίλι, που ήλεγχε τα πολιτικά πράγματα στη Γεωργία από το 2004, έχασε την εξουσία στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Οκτώβριο.
 
Αν και ο Σαακασβίλι προσπάθησε να εμποδίσει την έγκριση του νόμου, ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός, του οποίου ηγείται ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, κατάφερε να ανατρέψει το βέτο του.
 
Συνταγματικές αλλαγές που εφαρμόστηκαν μετά τις εκλογές μετέφεραν ουσιαστικές αρμοδιότητες από την εκτελεστική εξουσία στα νομοθετικά σώματα της Γεωργίας, καθιστώντας το κοινοβούλιο τον κύριο θεσμό λήψης πολιτικών αποφάσεων.