Είκοσι minibus της αστυνομίας στάθμευσαν, χθες, έξω από τα γραφεία της Deutsche Bank στην Φρανκφούρτη και 500 αστυνομικοί και άνδρες της φορολογικής αστυνομίας εισέβαλλαν στο κτίριο και σε σπίτια στελεχών της στο πλαίσιο ερευνών για φοροδιαφυγή περίπου 350 εκ. ευρώ και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Οχτώ οπλισμένοι αστυνομικοί φρουρούσαν την είσοδο. Οι έρευνες επεκτάθηκαν σε σπίτια και γραφεία στο Ντίσελντορφ και το Βερολίνο.

Ads

Τουλάχιστον 25 στελέχη της τράπεζας θεωρούνται ύποπτοι για συνέργεια σε φοροδιαφυγή ύψους πολλών εκατοντάδων εκ. ευρώ. Για πέντε στελέχη της Deutsche Bank εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης.
 
Κατηγορίες για φοροδιαφυγή και απάτη απαγγέλθηκαν εναντίον του επικεφαλής του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, Γιούργκεν Φίτσεν, και του μάνατζερ Στέφαν Κράουζε. Η τράπεζα από την πλευρά της διαβεβαίωσε ότι «συνεργάζεται πλήρως με τις Αρχές».

image
 
Οι δύο άνδρες θα βρεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, επειδή η αμφιλεγόμενη φορολογική δήλωση της τράπεζας για το 2009 φέρει την υπογραφή τους.

Όπως ανακοίνωσε η Deutsche Bank, τα στοιχεία που ήταν ανακριβή διορθώθηκαν στη συνέχεια, ωστόσο η Εισαγγελία της Φρανκφούρτης δεν θεωρεί ότι αυτό έγινε εγκαίρως.
 
Αφορμή για τις νέες επιχειρήσεις των διωκτικών αρχών αποτέλεσαν οι αποκαλύψεις στην υπόθεση συνεργάτη της Deutsche Bank που κατηγορείται για φορολογική απάτη στα συμφραζόμενα πωλήσεων δικαιωμάτων εκπομπών αερίων από επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα κατά την εν λόγω συναλλαγή, στελέχη της Deutsche Bank φέρονται να συνέργησαν στην κατακράτηση φόρου κύκλου εργασιών ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Ads

image
 
Η Deutsche Bank επιβεβαίωσε ότι διεξάγονται έρευνες, οι οποίες έχουν αρχίσει την άνοιξη του 2010. Τότε είχαν καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου έξι άτομα, που ομολόγησαν ότι είχαν εισπράξει παράνομα από τις γερμανικές οικονομικές Αρχές εμφανίζοντας ψευδή πιστοποιητικά.
 
Σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα, η Deutsche Bank απέλυσε στο παρελθόν πέντε συνεργάτες της που μετείχαν σε απάτες και οι οποίοι συνεργάζονταν με διεθνείς συμμορίες, η δράση των οποίων στερούσε το γερμανικό δημόσιο από έσοδα ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.