Είκοσι οκτώ άνθρωποι, μεταξύ τους 22 δωδεκάχρονα παιδιά έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα με λεωφορείο που σημειώθηκε αργά τη νύχτα της Τρίτης. Το λεωφορείο προσέκρουσε σε τοίχωμα σήραγγας στην πόλη Σιέρε, στο καντόνι Βαλέ, κοντά στα σύνορα της Ελβετίας με την Ιταλία. Ακόμη 24 παιδιά  έχουν τραυματιστεί, ενώ, νεκροί ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια του λεωφορείου άλλοι έξι ενήλικες, μεταξύ των οποίων και οι δύο οδηγοί του πούλμαν.

Ads

 
Το λεωφορείο που μετέφερε 52 άτομα, προσέκρουσε στον τοίχο σήραγγας στα σύνορα με την Ιταλία, καθώς επέστρεφε από χιονοδρομικό κέντρο της Ελβετίας. Τα παιδιά ήταν μαθητές δυο σχολικών τάξεων από τα χωριά του Βελγίου, Lommel και Heverlee. Η πρώτη πόλη βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία και όπως ανακοινώθηκε επτά από τους μαθητές αυτού του σχολείου ήταν από την Ολλανδία.

image
 
Κάποιοι από τους τραυματισμένους μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα σε νοσοκομεία της Λωζάνης και της Βέρνης. Δύο αεροσκάφη του βελγικού στρατού θα μεταφέρουν τις οικογένειες των θυμάτων στην Ελβετία, ενώ ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης θα βρίσκεται στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μέλσμπρεκ, από όπου θα απογειωθούν τα δύο αεροσκάφη.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ελβετικών υπηρεσιών πρώτων βοηθειών, τον γιατρό Ζαν-Πιερ Ντελάρ, ο απεγκλωβισμός των νεκρών και των τραυματιών από τα συντρίμμια του λεωφορείου, το μπροστινό μέρος του οποίου διαλύθηκε εντελώς μετά τη σφοδρότατη μετωπική σύγκρουση στο τοίχωμα της σήραγγας, χρειάσθηκε πολύ χρόνο και ήταν μία εξαιρετικά οδυνηρή και τραγική επιχείρηση για τους διασώστες.
 
«Δεδομένης της κατάστασης του οχήματος, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι η ταχύτητά του ήταν αναμφίβολα μεγάλη. Τα περισσότερα θύματα δυστυχώς φέρουν πολύ βαριά τραύματα, τραύματα που επιβαρύνουν τις προβλέψεις για την επιβίωσή τους. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για πολυτραυματίες» πρόσθεσε.
 
 image

Ads

Η τραγωδία συγκλονίζει το Βέλγιο

«Είναι μία τραγική ημέρα για ολόκληρο το Βέλγιο» δήλωσε ο πρωθυπουργός Έλιο ντι Ρούπο, ο οποίος πρόκειται να μεταβεί στην Ελβετία. 

«Αυτή η τραγωδία θα συγκλονίσει το Βέλγιο… Δεν έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο. Είναι δύσκολο να χωνέψει κανείς το μέγεθος του δυστυχήματος. Προς τον παρόν επικεντρώνομαι στα πρακτικά θέματα. Τα συναισθήματα θα έλθουν μετά όταν θα συναντήσουμε τις οικογένειες» δήλωσε ο Βέλγος πρεσβευτής που βρίσκεται στον τόπο του δυστυχήματος.

image

«Είμαι άφωνος, τρομερά ταραγμένος, τρομερά συγκινημένος. Σκεπτόμαστε όλοι σαν γονείς, κάνουμε αυτήν την τρομακτική σκέψη για τους ανθρώπους που δεν θα δουν τα παιδιά τους να επιστρέφουν σήμερα. Χθες, χαίρονταν που θα τα έβλεπαν, αλλά δεν θα τα δουν» δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Μεταφορών, Μελχιόρ Βατελέ.