To «ναι» στο «τέλος της μαζικής εισροής μεταναστών» στην Ελβετία επικράτησε οριακά με ποσοστό 50,3% , στο δημοψήφισμα που διεξήχθη σήμερα στη χώρα. H θετική ψήφος σηματοδοτεί το τέλος της διμερούς συμφωνίας με την ΕΕ για την ελεύθερη κυκλοφορία των ατόμων και ως εκ τούτου υπάρχει κίνδυνος η χώρα να μπει σε ευθεία σύγκρουση με τις Βρυξέλλες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «λυπάται πολύ» για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και ότι θα «εξετάσει τις συνέπειες της πρωτοβουλίας στο σύνολο των σχέσεων ανάμεσα στην ΕΕ και στην Ελβετία».
Ads
Η Κομισιόν, τονίζει επίσης πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος «πάει ενάντια στην αρχή ελεύθερης μετακίνησης μεταξύ Ε.Ε. και Ελβετίας» και προσθέτει πως στην απόφασή της θα λάβει υπόψη και τη θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Ελβετίας.
Ενώ τα γαλλόφωνα καντόνια της δυτικής Ελβετίας τάχθηκαν εναντίον της πρότασης να επιβληθούν περιορισμοί στους μετανάστες από τα κράτη μέλη της Ε.Ε., το γερμανόφωνο τμήμα της χώρας στα ανατολικά τάχθηκε μαζικά υπέρ της.
Το δημοψήφισμα κατά της μετανάστευσης προκλήθηκε από το λαϊκιστικό δεξιό κόμμα SVP/UDC, το μεγαλύτερο στο ελβετικό κοινοβούλιο, μετά από συλλογή του απαιτούμενου αριθμού υπογραφών.
Η πρώτη εικόνα έδινε την έκβαση του δημοψηφίσματος ακριβώς στο νήμα, όμως το «ναι» επικράτησε οριακά. Το αποτέλεσμα είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση, γεγονός που σημαίνει ότι είναι υποχρεωμένη να εντάξει όσα προβλέπει το δημοψήφισμα στη νομοθεσία.
Μπορεί η Ελβετία, με πληθυσμό 8 εκατ. κατοίκων, να μην ανήκει στην ΕΕ, όμως έχει υπογράψει διμερείς συμφωνίες, μετά από πενταετή διαπραγμάτευση, αποδεχόμενη να ανοίξει την αγορά εργασίας της στα 500 εκατομμύρια των κατοίκων της Ένωσης.
Όταν τέθηκε σε ισχύ το σύμφωνο ελεύθερης κυκλοφορίας – κάτι που έγινε σταδιακά από το 2002 – οι ελβετικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι οι αφίξεις μεταναστών έφταναν το πολύ τις 8.000 ετησίως. Σήμερα η Ελβετία υποδέχεται κάθε χρόνο 80.000 ξένους εργαζόμενους από άλλες χώρες, γεγονός που αποτέλεσε την αφορμή για την πρόκληση δημοψηφίσματος από το δεξιό κόμμα SVP/UDC.
Με την υπερψήφιση της πρότασης, η χώρα θα επαναφέρει τις ποσοστώσεις και τους περιορισμούς που ίσχυαν για τους μετανάστες πριν υπογράψει τις διμερείς συμφωνίες με την Ε.Ε., αν και το σύστημα αυτό απορρίπτεται από τους εργοδότες.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >