Γενετικά μεταλλαγμένες κατσίκες που παράγουν περισσότερο μαλλί κασμίρ εκτρέφουν επιστήμονες στην Κίνα. 

Ads

Οι ερευνητές του Κολλεγίου Ζωικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Βορειοδυτικού Πανεπιστημίου A & F (NWAFU) στη Γιανγκλίνγκ, με επικεφαλής τον Γιουλίν Τσεν, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τη νέα τεχνική ακριβούς γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR για να μπλοκάρουν ένα γονίδιο, το FGF5, που εμποδίζει τις τρίχες να μεγαλώσουν περισσότερο.

Το ίδιο γονίδιο «φρενάρει» την ανάπτυξη των τριχών σε πολλά ζώα και στους ανθρώπους. Μάλιστα, μερικοί άνθρωποι που έχουν μετάλλαξη στο εν λόγω γονίδιο, εμφανίζουν τριχομεγαλία, π.χ. στα βλέφαρά τους.

Ads

Με τη «διαγραφή» του συγκεκριμένου γονιδίου από το DNA, οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν κατσίκες, οι οποίες παράγουν κατά το ένα τρίτο περισσότερο κασμίρ από ό,τι οι κανονικές κατσίκες.

Στόχος των Κινέζων επιστημόνων είναι να δημιουργήσουν στο μέλλον μεγάλους πληθυσμούς μεταλλαγμένων κατσικών, οι οποίες θα παράγουν ακόμη περισσότερο από αυτό το δημοφιλές διεθνώς απαλό μαλλί.

Άγνωστο είναι πώς θα αντιδράσουν σε αυτό το ζήτημα τόσο οι οικολογικές οργανώσεις και οι καταναλωτές όσο και οι εποπτικές αρχές σε Ευρώπη και ΗΠΑ όπου η Κίνα εξάγει μεγάλο μέρος των προϊόντων της.