«Θα συνεχίσουμε να εξοντώνουμε το μικρόβιο στο κράτος», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε οπαδούς του την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη, κατά τη διάρκεια της κηδείας του αδελφού ενός από τους συμβούλους του που έχασε τη ζωή του κατά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Ads

Σημειώνεται πως τις πρώτες ώρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα έχουν συλληφθεί πάνω από 6.000 άνθρωποι με την κατηγορία πως είναι υποστηρικτές του Γκιουλέν, μεταξύ των οποίων στρατηγοί, δικαστές και εισαγγελείς. Οι εκκαθαρίσεις αναμένεται να επεκταθούν και στις δυνάμεις ασφαλείας ακόμη και στα Πανεπιστήμια.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν κάλεσε εκ νέου τους οπαδούς να παραμείνουν στις πλατείες και τους δρόμους κατηγορώντας και πάλι τον Φετουλάχ Γκιουλέν για το πραξικόπημα, που όπως είπε, έγινε από την «τρομοκρατική του οργάνωση». «Αυτό το πραξικόπημα πατάχθηκε από την εθνική βούληση», είπε και τόνισε πως θα συνεχίσει την «εξόντωση του ιού» σε όλους τους κρατικούς θεσμούς, πέραν στρατού και δικαιοσύνης, σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.

Με τους οπαδούς του να ζητούν εκτελέσεις των πραξικοπηματιών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν δήλωσε πως «στις δημοκρατίες δεν μπορούν να παραβλέπονται τα αιτήματα του λαού», παραπέμποντας το θέμα στο τουρκικό κοινοβούλιο. Προσέθεσε, πάντως, ότι «δεν είμαστε εκδικητές. Πρέπει να κινούμαστε με σκέψη και σωστή αξιολόγηση».

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι οι υπουργοί Εξωτερικών και Δικαιοσύνης της Τουρκίας θα απευθύνουν επιστολές στις ΗΠΑ και άλλες δυτικές κυβερνήσεις απαιτώντας την έκδοση του Γκιουλέν και των υποστηρικτών του. Ο ίδιος ο Γκιουλέν, ο οποίος ζει επί δεκαετίες αυτοεξόριστος στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη υπαινισσόμενος πως το πραξικόπημα στήθηκε από τον ίδιο τον Ερντογάν.

Ads