Εκτός από τα λύτρα που είχαν ζητήσει οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους για την απελευθέρωση του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ, είχαν ζητήσει και την απελευθέρωση της Δρ. Αφία Σιντίκι, της γυναίκας που κρατείται από το 2008 στο Τέξας των ΗΠΑ, με την κατηγορία ότι ήταν πράκτορας της Αλ Κάιντα. Η πληροφορία προήλθε από το τελευταίο email που είχαν στείλει οι τζιχαντιστές στην οικογένεια του Φόλεϊ και δημοσίευσε σήμερα η GlobalPost, για την οποία εργαζόταν ο δημοσιογράφος. 

Ads

Οι ΗΠΑ τελικά δεν συνεργάστηκαν και ο Φόλεϊ αποκεφαλίστηκε σε βίντεο την περασμένη Τρίτη. Μάλιστα, το Ισλαμικό Κράτος απείλησε ότι θα εκτελέσει και άλλους ομήρους εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις στο Ιράκ κατά των θέσεών του. Παρόλα αυτά η αμερικανική αεροπορία συνέχισε τους βομβαρδισμούς καθώς σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου η εκτέλεση αποτέλεσε «μια τρομοκρατική επίθεση εναντίον της χώρας».

Σύμφωνα με τους New York Times, η Δρ Αφια Σιντίκι είναι μια Πακιστανή υπήκοος με ισχυρούς δεσμούς με την Αλ Κάιντα, η οποία συνελήφθη το 2008 στο Αφγανιστάν και καταδικάστηκε στις ΗΠΑ σε ποινή φυλάκισης 86 ετών. Η Σιντίκι, που έχει σπουδάσει νευρολόγος στο πανεπιστήμιο ΜΙΤ της Μασσαχουσέτης, εντοπίστηκε ως καταζητούμενη από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Γκάζνι του Αφγανιστάν, έχοντας στην κατοχή της έγγραφα με οδηγίες για την κατασκευή χημικών όπλων, «βρώμικων βομβών» καθώς και επικίνδυνων ιών, με στόχο την οργάνωση και πραγματοποίηση τρομοκρατικών επιθέσεων σε αμερικανικό έδαφος.

Σήμερα κρατείται σε φυλακές του Τέξας και εκτιμάται ότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ζητώντας την αποφυλάκισή της και την ανταλλαγή της με τον Τζέιμς Φόλεϊ, επιχειρούν να αυξήσουν την επιρροή τους στη μουσουλμανική κοινή γνώμη του Πακιστάν και του Αφγανιστάν.

Ads

image

*Η φωτογραφία είναι σκίτσο της ιταλικής il manifesto με αφορμή την εκτέλεση του Τζ. Φόλεϊ