Για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως βασανιστήρια, δολοφονίες κ.α., κατηγορεί επιτροπή του ΟΗΕ, σε έκθεσή της, το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, αναφέροντας πως θα πρέπει να οδηγηθεί ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Ads

 
Η σχετική έκθεση της επιτροπής του ΟΗΕ δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα και αναφέρει πως η ηγεσία της χώρας, τόσο οι αρχηγοί των υπηρεσιών ασφαλείας, όσο και ο ίδιος ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν θα πρέπει να απολογηθούν στο Διεθνές Δικαστήριο.
 
«Η Διεθνής Κοινότητα γνωρίζει τώρα. Δεν θα υπάρχουν πλέον δικαιολογίες για μη ανάληψη δράσης επειδή δεν γνωρίζαμε. Τώρα γνωρίζουμε» δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Μάικλ Κίρμπι. Ωστόσο ανέφερε πως δουλειά της επιτροπής δεν είναι διώκει. «Για αυτό θα πρέπει να αποφασίσει ένα διεθνές δικαστήριο», σημείωσε.
 
Η επιτροπή του ΟΗΕ συστάθηκε τον περασμένο Μάρτιο με βασική αποστολή τη συλλογή στοιχείων, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δίωξη της ηγεσίας της Βόρειας Κορέας. Συνολικά η επιτροπή συγκέντρωσε μαρτυρίες, πάνω από 80 δημόσιες ακροάσεις, και στοιχεία από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η Διεθνής Αμνηστία.
 
Η έκθεση της επιτροπής θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τον επόμενο μήνα. «Υπάρχει συστηματική, ευρεία και κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα», τονίζεται στην έκθεση, ενώ μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά σε «δολοφονίες, βασανιστήρια, φυλακίσεις, βιασμούς, αναγκαστικές αμβλώσεις και πλήθος σεξουαλικών εγκλημάτων».
 
Όπως τονίζεται τα εν λόγω εγκλήματα δεν προκύπτουν από «κατάχρηση εξουσίας, αλλά αποτελούν βασικά συστατικά του πολιτικού συστήματος» στη Βόρεια Κορέα. Από την πλευρά της η Πιονγιάνγκ προχώρησε στην κατηγορηματική απόρριψη της έκθεσης. Στην ανακοίνωσή της, την χαρακτηρίζει ως «όργανο πολιτικής συνωμοσίας» και αναφέρει ότι στη χώρα δεν παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.