Ads

Ο θείος του βορειοκορεάτη ηγέτη  Κιμ Γιονγ Ουν, Γιανγκ Σονγκ Θαέκ και μέχρι πρότινος νούμερο 2 στο καθεστώς εκτελέστηκε καθώς ειδικό στρατοδικείο τον έκρινε ένοχο για προδοσία. Την είδηση μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA.

 
«Ο κατηγορούμενος Γιανγκ συγκέντρωσε δίπλα του ανεπιθύμητες δυνάμεις και σχημάτισε μια αντεπαναστατική φράξια όπως αυτές που υπάρχουν στην σύγχρονη εποχή στην οποία ήταν ο αρχηγός για μεγάλο χρονικό διάστημα και συνεπώς, υπέπεσε στο φρικτό έγκλημα της προσπάθειας ανατροπής του κράτους» ανέφερε το πρακτορείο. Η επίσημη εφημερίδα Ροντόνγκ Σινμούν δημοσίευσε την Παρασκευή μια φωτογραφία του Γιάνγκ με χειροπέδες να κρατείται από ένστολους φύλακες, κατά τη δίκη του.

image
 
Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας είχε ήδη καθαιρέσει τον Γιανκ από όλες τις υψηλόβαθμες θέσεις που κατείχε και τον εκδίωξε από τον κομματικό μηχανισμό, κατηγορώντας τον για εγκληματικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων της κακοδιαχείρησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος του κράτους, της λαγνείας ως προς τις γυναίκες και της κατάχρησης αλκοόλ.

Ads

 

«Εδώ και πολύ καιρό ο Γιανγκ είχε μια βρόμικη πολιτική φιλοδοξία. Δεν τόλμησε να σηκώσει το κεφάλι του, όταν ο Κιμ Ιλ Σουνγκ και ο Κιμ Γιονγκ Ιλ ήταν ζωντανοί» μετάδωσε το KCNA, αναφερόμενο στον παππού και τον πατέρα του σημερινού ηγέτη.
 
Μετά από την ανακοίνωση της είδησης η Νότια Κορέα εξέφρασε σήμερα τη βαθιά ανησυχία της. «Η κυβέρνηση έχει βαθιές ανησυχίες σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα και παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ενοποίησης, το οποίο είναι αρμόδιο για τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Νότια Κορέα θα είναι πλήρως προετοιμασμένη «για όλα τα ενδεχόμενα στο μέλλον», εργαζόμενη ταυτόχρονα στενά με τους συμμάχους της, προστίθεται στην ανακοίνωση.
 
«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα στενά και είμαστε σε διαβουλεύσεις με τους συμμάχους και εταίρους μας στην περιοχή» δήλωσε ο Πάτρικ Βέντρελ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου. «Εάν επιβεβαιωθεί, η είδηση της εκτέλεσης θα είναι άλλο ένα παράδειγμα της ακραίας βιαιότητας του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας» συμπλήρωσε.

image
Γιανγκ Σονγκ Ταέκ
 
Υπενθυμίζεται ότι δύο συνεργάτες του Γιανκ είχαν εκτελεστεί δημοσίως στα μέσα Νοεμβρίου. Ο Γιανγκ Σονγκ Ταέκ, σύζυγος της αδελφής του Κιμ Γιονγκ Ιλ αποτελούσε επί δεκαετίες σημαντική προσωπικότητα στους κόλπους της βορειοκορεατικής ηγεσίας. Υπήρξε ο καθοδηγητής του ανιψιού του στα πρώτα βήματά του στην προεδρία της χώρας.

image