Αναπάντητα ερωτηματικά, με το σημαντικότερο από αυτά να είναι το «γιατί», αφήνουν πίσω τους οι εκτελέσεις, δια απαγχονισμού, την Παρασκευή το πρωί, του αρχηγού και ακόμη έξι μελών της σέχτας Ομ Σινρικιό, η οποία είχε πραγματοποιήσει την επίθεση με αέριο σαρίν, τον Μάρτιο του 1995, στο μετρό του Τόκιο, με 13 νεκρούς και τουλάχιστον 6.000 τραυματίες.

Ads

Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε τον απαγχονισμό του «γκουρού» της σέχτας Σόκο Ασαχάρα (το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Τσιζούο Ματσουμότο), αλλά δεν έχει δώσει ακόμα κάποιο στοιχείο για τους υπόλοιπους 12 θανατοποινίτες, πρώην μέλη της οργάνωσης Ομ Ανώτατη Αλήθεια, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί για την ίδια υπόθεση.

Ο Ασαχάρα χρησιμοποιούσε ένα μείγμα ινδουισμού, βουδισμού, χριστιανισμού και γιόγκα για να προσελκύσει οπαδούς, κυρίως νέους, απογοητευμένους από τον σύγχρονο υλιστικό τρόπο ζωής. Επέλεγε γιατρούς, δικηγόρους και επιστήμονες από κορυφαία πανεπιστήμια της Ιαπωνίας για βοηθούς του, τους οποίους «διόριζε» «υπουργούς» της «αυτοκρατορίας» του. Οι ίδιοι τον λάτρευαν και εκτελούσαν αμέσως κάθε διαταγή του. Τα μέλη της ομάδας συμμετείχαν σε, τουλάχιστον περίεργα, τελετουργικά, όπως, πχ, το να πίνουν το νερό από την μπανιέρα του «γκουρού».

image

Ads

Ταυτόχρονα, η ομάδα εξοπλιζόταν εντατικά και συστηματικά. Χρησιμοποιούσε τις δωρεές οπαδών της και τα κέρδη από τις επιχειρήσεις της, κυρίως αλυσίδες κέντρων εκμάθησης γιόγκα και καταστημάτων υγιεινής διατροφής, για να συγκεντρώνει μετρητά, να αγοράζει ακίνητα και όπλα. Εκτός του συμβατικού οπλισμού, οι επιστήμονές της κατασκεύαζαν σαρίν, VX και άλλα θανατηφόρα χημικά και βιολογικά όπλα.

Η σέχτα λειτουργούσε με όρους μαφίας και δεν άφηνε «εκκρεμότητες». Όποιος αποφάσιζε να την εγκαταλείψει, ήταν καταδικασμένος. ‘Οπως συνέβη το 1989 με τον δικηγόρο, Τσουτσούμι Σακαμότιο, ο οποίος αντιτάχθηκε, με αποτέλεσμα, ο ίδιος, η σύζυγός του και το μωρό του να δολοφονηθούν. ‘Ενας από τους δράστες εκείνης της σφαγής, ο γιατρός, Τομομάσα Νακαγκάβα, ήταν ένας από τους εκτελεσμένους της Παρασκευής.

Τα μέλη της λένε ότι πίστευαν την «προφητεία» του Ασαχάρα για την «αποκάλυψη» και για το ότι θα ήταν οι μοναδικοί επιζώντες.

Ωστόσο, οι λόγοι πίσω από την επίθεση με το σαρίν στο μετρό του Τόκιο, παραμένουν ένα αίνιγμα.