Ένας Ιρανός που είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών, για κατασκοπεία σε βάρος των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, για λογαριασμό των ΗΠΑ και του Ισραήλ, εκτελέστηκε τη Δευτέρα, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRIB της Τεχεράνης.

Ads

Σύμφωνα με την ιρανική δικαιοσύνη, ο  Μαχμούντ Μουσαβί Ματζντ, που είχε συλληφθεί το 2018, είχε κατασκοπεύσει τον διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης, Κασέμ Σουλεϊμανί και φέρεται να συνέβαλε στον εντοπισμό του ιρανού στρατηγού, ο οποίος σκοτώθηκε στις αρχές της χρονιάς σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη. Στη δικαστική απόφαση αναφέρεται ωστόσο ότι η υπόθεση δεν συνδέεται με τη δολοφονία του.

«Η ποινή του Μαχμούντ Μουσαβί Ματζντ εκτελέστηκε το πρωί της Δευτέρας, μετά την καταδίκη του για κατασκοπεία, ώστε αυτή η υπόθεση προδοσίας της χώρας του να κλείσει για πάντα», ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας, το Mizan.

Στις 3 Ιανουαρίου, μια αμερικανική αεροπορική επίθεση στο Ιράκ σκότωσε τον αρχηγό της Δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης, τον οποίο κατηγορούσε η Ουάσινγκτον ότι οργάνωνε επιθέσεις από πολιτοφυλακές που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν, κατά αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή.

Ads

Η εκτέλεση πραγματοποιήθηκε σε μια στιγμή που εκατομμύρια Ιρανοί διαμαρτύρονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά των θανατικών ποινών που επιβλήθηκαν σε τρεις άνδρες οι οποίοι κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τον περασμένο Νοέμβριο.

Σύμφωνα πάντως με έναν εκ των δικηγόρων τους, οι εκτελέσεις τους έχουν ανασταλεί.

Οι ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφεραν ότι οι ποινές για τους τρεις άνδρες είχαν ως στόχο να εκφοβίσουν μελλοντικούς διαδηλωτές.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα την περασμένη Πέμπτη, για να διαλύσουν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη νοτιοδυτική πόλη Μπεχμπαχάν, για τα
οικονομικά προβλήματα του λαού, αλλά και τις θανατικές ποινές εναντίον των τριών ανδρών.

Το φαρσί hashtag «Μην εκτελείτε» έγινε tweet εκατομμύρια φορές την περασμένη εβδομάδα.