Μόλις λίγη ώρα μετά τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη Αντρέι Καρλόφ από τον Τούρκο αστυνομικό Μερτ Αλτιντάς, το τουρκικό καθεστώς έσπευσε να συνδέσει την επίθεση με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον «νούμερο ένα» πολιτικό εχθρό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παρουσιάζεται από την Άγκυρα και ως ο ενορχυστρωτής του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Ads

Με βάση αυτόν τον ισχυρισμό ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε μαζικές εκκαθαρίσεις στις ένοπλες δυνάμεις, την αστυνομία, την εκπαίδευση το δημόσιο, τη δικαιοσύνη αλλά και τα μέσα ενημέρωσης, συλλαμβάνοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους με την κατηγορία πως είναι υποστηρικτές του Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίζεται πως ο Γκιουλέν, πρώην στενός σύμμαχός του και σήμερα «νούμερο ένα» εχθρός του, έστησε ένα «παράλληλο δίκτυο «στην αστυνομία, τον στρατό, το δικαστικό σώμα και στις δημόσιες υπηρεσίες με στόχο την ανατροπή του κράτους.

Ο Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς ήταν στην αστυνομία και μάλιστα στις ειδικές δυνάμεις καταστολής της Άγκυρας εδώ και δυόμισι χρόνια. Στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ανώτερος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας έσπευσε να διαρρεύσει πως «υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για συμμετοχή του δράστη στο δίκτυο της οργάνωσης Γκιουλέν».

Ads

Από τη στιγμή που ο ένοπλος ήταν μέλος της τουρκικής αστυνομίας, στην οποία υπήρχαν πολλοί υποστηρικτές του Γκιουλέν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να βρει ένα ακόμη πρόσχημα για να επεκτείνει την καταστολή κατά των Γκιουλενιστών, είτε ο δράστης συνδεόταν μαζί του, είτε όχι. 

Και ο δήμαρχος της Άγκυρας Μελίχ Γκιοκσέκ έσπευσε να δηλώσει πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε από την οργάνωση του Γκιουλέν. «Πρόκειται για τους ίδιους που κατέρριψαν και το ρωσικό αεροσκάφος. Αυτούς του είδους οι επιθέσεις θα συνεχιστούν αλλά δεν θα φέρουν το αποτέλεσμα που επιδιώκουν», ανέφερε, εκφράζοντας τη θέση της τουρκικής ηγεσίας.

Δεν είναι όμως μια θέση που συμμερίζεται η Ρωσία, η οποία συνδέει την επίθεση με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Κυρίως όμως έρχεται σε αντίθεση με όσα ο δράστης της επίθεσης είπε λίγο πριν πέσει νεκρός από αστυνομικά πυρά.

Σκοτώνοντας τον Ρώσο πρέσβη φώναξε «Αλάχου Ακμπάρ» (ο Θεός είναι μεγάλος) και συνέχισε: «Μη ξεχνάτε το Χαλέπι, μη ξεχνάτε τη Συρία». «Όσοι συμμετείχαν σε αυτό το έγκλημα θα πληρώσουν το τίμημα, ένας – ένας. Εμείς πεθαίνουμε στο Χαλέπι, εσείς πεθαίνετε εδώ. Είμαστε οι απόγονοι εκείνων που υποστήριξαν τον προφήτη Μωάμεθ. Τζιχάντ», ακούγεται να λέει στο βίντεο.