Ένα παραπάνω ποτηράκι που ήπιε κατά την επίσημη περίοδο πένθους για τον πρώην ηγέτη της Βορείου Κορέας Kim Jong-il φαίνεται πως στοίχισε πολύ ακριβά στον πρώην υφυπουργό Άμυνας της χώρας. Ο Kim Chol συνελήφθη προ μηνών ύστερα από διαταγές του Kim Jong-un, που ανέλαβε την ηγεσία μετά το θάνατο του πατέρα του.
 

Ads

Σύμφωνα με τον Τύπο της Νότιας Κορέας, ακολουθώντας τις εντολές του Kim Jong-un «να μην μείνει ούτε ένα ίχνος του», ο Kim Chol τοποθετήθηκε σε ένα σημείο και εκτελέστηκε με όλμο.
 
Η εκτέλεση αποτελεί ένα μόνο παράδειγμα των εκκαθαρίσεων μελών του στρατού ή του κόμματος της Βόρειας Κορέας, που θεωρήθηκε ότι απειλούσαν το νέο καθεστώς.
 
Μέχρι στιγμής φέτος, 14 ανώτατοι αξιωματούχοι έχουν πέσει θύματα εκκαθαρίσεων, σύμφωνα με στοιχεία των υπηρεσιών ασφαλείας που διαθέτει ο Yoon Sang-hyun, μέλος της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων, εμπορίου και ενοποίησης της Νότιας Κορέας.
 
Μεταξύ αυτών που έχουν χάσει την εύνοια του καθεστώτος είναι ο επικεφαλής του στρατού Ri Yong-ho και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Βόρειας Κορέας Ri Kwang-gon.
 
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι πράξεις αυτές του Kim Jong-un αποσκοπού στην εδραίωση της δύναμής του και στην αποτροπή οποιασδήποτε κριτικής αναφορικά με το νεαρό της ηλικίας του και την απειρία του.