Εκστρατεία υπέρ της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ  φέρεται να έκανε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένη έκθεση των μυστικών υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα.

Ads

Στόχος της εκστρατείας Πούτιν ήταν η δυσφήμιση της υποψήφιας των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον με σκοπό να επωφεληθεί ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος, αναφέρει η έκθεση, που κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατικής διαδικασίας.

Η έκθεση αποσαφηνίζει ότι η «εκστρατεία επιρροής» της Μόσχας ήταν μέρος μιας «επικοινωνιακής στρατηγικής» εμπνευσμένη από σοβιετικές μεθόδους, που περιελάμβανε «μυστικές επιχειρήσεις, κρατικά μέσα ενημέρωσης, συμμετοχή τρίτων και πληρωμένους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ή τρολ».

Τα συμπεράσματα της έκθεσης βασίστηκαν σε πληροφορίες που συλλέχθηκαν από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας (FBI), την υπηρεσία κατασκοπείας (CIA) και την υπηρεσία εθνικής ασφαλείας (NSA).

Ads

Η έκθεση αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Διεύθυνσης Εθνικών Πληροφοριών (DNI) που συντονίζει τις 17 υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά την ενημέρωση που είχε χθες από τους επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών (DNI, FBI, CIA και NSA) δήλωσε ότι καμία κυβερνοεπίθεση δεν επηρέασε τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.