Χάος προκλήθηκε στην τουρκική κυβέρνηση από τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος, σε συνέντευξή του στον Guardian, δήλωσε ότι φοβάται μήπως η αυξανόμενη εξάρτηση από την Άγκυρα οδηγήσει σε μια «φρικτή» προσάρτηση της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου από την Τουρκία.

Ads

«Δεν έχω συνεργαστεί ποτέ ξανά με τέτοιο αναξιόπιστο πολιτικό», δήλωσε για τον Ακιντζί ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέγοντας ότι τις επόμενες μέρες θα δώσει και παραδείγματα.

Κληθείς να σχολιάσει την επίμαχη δήλωση ότι «είναι τρομακτικό να γίνει προσάρτηση της βόρειας Κύπρου με την Τουρκία» που είπε ο Ακιντζί στη βρετανική εφημερίδα, σηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων, ο Τούρκος υπουργός τον κατηγόρησε ότι «χρησιμοποιεί την Τουρκία ως προεκλογικό υλικό».

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σλοβένο ομόλογό του Μιροσλάβ Κεσάρ, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι κάποιες δυτικές χώρες είχαν χρησιμοποιήσει ως προεκλογικό υλικό την Τουρκία.

Ads

«Αλλά όχι μόνο εγώ, αλλά και κανένας Τουρκοκύπριος δεν φανταζόταν ποτέ ότι ένας πολιτικός στην ΤΔΒΚ θα χρησιμοποιούσε την Τουρκία ως προεκλογικό υλικό. Και στον ύπνο του να το έβλεπε δεν θα το πίστευε. Τώρα ο κ. Ακιντζί άρχισε να χρησιμοποιεί την Τουρκία ως προεκλογικό υλικό», είπε μεταξύ άλλων

«Εμείς λέμε για πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων, εκείνος θίγοντας άλλα ζητήματα προτιμά να επιτεθεί στην Τουρκία. Εμείς περάσαμε πολλά στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Εγώ με τέτοιο αναξιόπιστο πολιτικό δεν συνεργάστηκα ποτέ. Τις επόμενες μέρες θα δώσω και παραδείγματα», ανέφερε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστηρίζει μετά το Κραν Μοντάνα είδε «πολλά πράγματα αναξιόπιστα» και συμπεριφορές του Μουσταφά Ακιντζί αναξιόπιστες για τις οποίες τον παρακάλεσε ακόμη και ο πρωθυπουργός να μην τα αποκαλύψει. «Δεν ταιριάζει στον τουρκοκυπριακό λαό ένας τέτοιος αναξιόπιστος πολιτικός», είπε.

Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε ότι «αυτά πρέπει να αξιολογηθούν καλά», αλλά ότι δεν θα εμπλακούν στα εσωτερικά του ψευδοκράτους κατά την προεκλογική περίοδο.

«Ο τουρκοκυπριακός λαός θα αποφασίσει. Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε πάντοτε δίπλα του. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» ανέφερε.

Την παραίτηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη ζήτησε από τους πρώτους ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος της Τουρκίας ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.