Περίπου 60 αστυνομικοί και ένα ελικόπτερο κινητοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στο κέντρο της Μασσαλίας, ώστε να αντιμετωπίσουν έναν διαδηλωτή, που ήθελε να διαμαρτυρηθεί για την ταινία «η Αθωότητα των Μουσουλμάνων», αλλά και για τα σκίτσα του Μωάμεθ στην σατιρική επιθεώρηση Charlie Hebdo, που ΄ριξαν λάδι στη φωτιά στη Γαλλία.

Ads

 
Ο Omar Djellil είχε ζητήσει άδεια για την πραγματοποίηση συγκέντρωσης, ωστόσο οι αρχές της Γαλλίας απαγόρευσαν όλες τις διαδηλώσεις στη χώρα για την αποφυγή επεισοδίων.
 
Εξάλλου ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε πολλές συνοικίες του Παρισιού. Μέχρι σήμερα δεν έχουν δημιουργηθεί εντάσεις στη Γαλλική πρωτεύουσα. Δύο είναι τα σημεία για τα οποία είχε ζητηθεί άδεια διαδήλωσης, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε από την γαλλική αστυνομία: η περιοχή γύρω από το μεγάλο τέμενος στο κέντρο του Παρισιού και η πλατεία Τροκαντερό δυτικά.
 
Στη Μασσαλία ο Omar Djellil παραβλέποντας τις εντολές της αστυνομίας κατέβηκε στους δρόμους για να διαδηλώσει. Ωστόσο ήταν μόνος του μαζί με αστυνομικούς και δημοσιογράφους.
 
Ο «μοναχικός διαδηλωτής» έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους και κόλλησε αφίσες στο νότιο λιμάνι της πόλης που έγραφαν «γουρούνια Hebdo» και «Γάλλοι μουσουλμάνοι δεν χρειάζεστε άδεια για να υπερασπιστείτε τα δικαιώματά σας». «Μπορεί σήμερα να είμαι μόνος μου, αλλά εκπροσωπώ μια σιωπηλή πλειοψηφία» δήλωσε και αποχώρησε.
 
Κρατώντας το διαβατήριό του δήλωσε έτοιμος να συλληφθεί και κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας Manuel Valls «να αναλάβει τις ευθύνες του ή να σωπάσει για πάντα». Πηγή από την αστυνομία ανέφερε στο Reuters πως δεν τίθεται θέμα σύλληψής του ακόμα περισσότερο «αφού διαδήλωσε μόνος του».
 
Εν τω μεταξύ, η αστυνομία συνέλαβε στο Λα Ροσέλ της δυτικής Γαλλίας έναν άντρα που ζητούσε τον αποκεφαλισμό του διευθυντή της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo. Ειδικότερα ο 40χρονος σε ριζοσπαστική ισλαμιστική ιστοσελίδα ζήτησε να «του φέρουν το κεφάλι» του διευθυντή της Charlie Hebdo και κάλεσε τον κόσμο να τον παρακολουθούν συνέχεια, τονίζοντας πως «δεν πρέπει να τον αφήσετε σε ησυχία».
 
Σημειώνεται πως δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε το Σάββατο δείχνει πως οι Γάλλοι είναι διχασμένοι σχετικά με την δημοσίευση των σκίτσων του Μωάμεθ. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ifop για λογαριασμό της εφημερίδας Sud-Ouest, το 51% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της δημοσίευσης των σκίτσων, ενώ το 47% κατά, επειδή πιστεύει ότι αυτό θα κλιμακώσει την ένταση ανάμεσα στον μουσουλμανικό κόσμο και την Δύση.